Radosť z užitočných vecí - teraz aj online | Kinekus

Vykurovanie
Kinekus
2
0

Ako vyčistiť krbové kachle

Všeobecne

Čisté krbové kachle sú jednoduchým zdrojom tepla. Aby správne fungovali, potrebujú (tak ako každý iný mechanizmus) aj trochu údržby. Tá našťastie nie je vôbec zložitá a poväčšine vystačíme s obyčajným vyčistením.
Vyčistené kachle sú potom nielen bezpečným zdrojom tepla, ale aj esteticky hodnotnou súčasťou interiéru. Veď pohľad do plameňov ohňa cez čisté sklo je oddávna upokojujúci.

Správne udržiavané a čistené krbové kachle slúžia celé roky. Ako to dosiahnuť?

 

Ako vyčistiť sklo na krbových kachliach

 

Základom čistoty kachlí je kvalitné drevo. To v prvom rade znamená, že drevo má byť dobre vysušené. Potom sa netvoria usadeniny na stenách kachlí, v komínovej rúre, ani v komíne.

Nepríjemné je najmä, ak sa vytvárajú usadeniny na skle ohniska. Vo väčšine prípadov stačí, ak sa oheň poriadne rozhorí, a sklo sa vyčistí samo. Nečistoty jednoducho zhoria.
Čo však v prípade, že sa tak nestane?

Jednoduchým a ekologickým riešením je použitie novín. Stačí jeden list navlhčiť, potom “namočiť” do studeného popola. Získate tak ekologickú hubku, ktorá nepoškriabe sklo a efektívne vyčistí okno. Stačí ňou pretierať sklo na dvierkach krbových kachlí. A keď sú sadze odstránené, pretrite okno znova čistými novinami. Postupujte však opatrne. Príliš radikálne čistenie môže spôsobiť na skle škrabance.

Iný spôsob je použitie chemického čističa. Z nášho sortimentu je to napríklad osvedčený čistič skiel krbov a a kachlí od firmy PE-PO. Jedná sa o prípravok, ktorý je možné použiť aj na kovové časti krbových kachlí a krbov.

 

Ako vyčistiť krbové kachle

 

Samotné krbové kachle je možné čistiť bežnými prostriedkami. Na mysli máme obyčajnú metličku, pomocou ktorej dôkladne vymetieme popol z roštu a môžeme aj omiesť steny krbových kachlí. Samozrejmosťou je použitie plechovej lopatky.
V prípade, že sa chceme vyhnúť víreniu prachu, dobrú službu vykoná vysávač. Samozrejme, len vysávač na popol, pretože je prispôsobený aj na občasné horúce uhlíky.

Pri čistení vždy skontrolujte aj steny kachlí, najmä ak sa jedná o šamotový materiál. V tehlách by nemali byť žiadne praskliny a nemala by byť vypadaná ani šamotová malta medzi jednotlivým tvarovkami. Rýchla oprava šamotu pomôže predísť vážnejšiemu poškodeniu krbových kachlí a možno aj požiaru.
Rovnako vždy skontrolujte stav tesnení na dvierkach a utesnenie skla.

 

Ako často vyberať popol z krbových kachlí 

 

Popol je veľmi dobrý izolačný materiál. Preto sa v ňom veľmi dobre uchovávajú žeravé uhlíky.
Majte to na mysli vždy, keď čistíte popol z krbových kachlí. Popol, ktorý je na povrchu chladný, môže v sebe skrývať žeravé uhlíky. Najmä ak nevyberáte popol len z nádoby na popol, ktorá je pod ohniskom. Popol, ktorý do tejto nádoby pomaly a postupne prepadáva cez úzke otvory roštu, by už mal byť dostatočne vychladnutý a bez nebezpečných uhlíkov.
Naopak, je veľká pravdepodobnosť, že popol v ohnisku ich bude obsahovať. Niekedy aj veľké množstvo. Bezpečné je preto najmä popol z ohniska vyberať len do kovovej nádoby. Stačí aj plechové vedro. Drevný popol je vynikajúce hnojivo, ktoré môžeme roztrúsiť po záhrade. Ak ho však vyhadzujeme do odpadu, vždy ho prelejme vodou, prípadne ho nechajme aj niekoľko dní chladnúť, aby uhlíky isto zhasli.
Ale aby sme sa vrátili k pôvodnej otázke. Ideálne je, ak popol vyberáme z krbových kachlí vždy pred zakúrením.
Padajúci popol totiž vytvára kužeľ a ako sme spomenuli, je to dobrý izolant. Môže teda dôjsť k miestnemu poškodeniu roštu, keďže bude prehriaty teplom z pahreby, ktoré nebude mať kam unikať.

Samozrejme, k čisteniu krbových kachlí patrí neodmysliteľne aj čistenie dymovej rúry a komína.

 

Diskusia
Pridávať príspevky môže len zaregistrovaný zákazník. PRIHLÁSENIE  /  REGISTRÁCIA

V diskusií nie sú žiadne príspevky.
VYBERTE SI TÉMU
NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY