Radosť z užitočných vecí - teraz aj online | Kinekus

Vykurovanie
Kinekus
2
0

Ako ušetriť na kúrení

Všeobecne

Iste, zateplený dom je výhodnejší ako nezateplený, tepelné čerpadlo a pasívny dom sú ešte výhodnejšie. Kniežacie rady typu “zateplite ešte pred zimou” necháme na iných. Ušetriť sa dá aj v nezateplených stavbách, dokonca aj v historických budovách, ktoré nie je možné zatepliť zo stavebno-technologických či pamiatkových dôvodov. Čo teda robiť, aby sme prežili zimu bez zlých snov o účte za plyn?

Nájdite a utesnite všetky diery

 

Nemyslíme, si, že naši čitatelia majú v domoch diery, ktorými by preliezla mačka. Ale drobné netesnosti sa isto nájdu. Okná aj dvere z masívu sa časom môžu vplyvom vysychania dreva a aj vplyvom počasia ľahko vykrútiť. Niekedy dokonca tak, že je nutný zásah hoblíkom. Aj staré drevené okná je možné veľmi jednoducho a cenovo efektívne dodatočne utesniť pomocou silikónového tesnenia. To isté platí aj o starších dverách.

Stačí priložiť ruku po celom obvode okien a dverí a často zistíme nepríjemný ťah vzduchu.
Okrem netesností medzi rámom a krídlom sú na starších domoch netesné aj spoje medzi murivom a rámom okna či dverí. Opäť platí, že časom drevo schne a stráca objem. Tieto medzery môžu dosahovať šírku milimetra, aj viac. A keď to vynásobíte obvodom okna, je to už slušný únik. Tento druh medzier si už vyžaduje murársky zásah.

Plastové a hliníkové okná sú na tom z hľadiska tesnosti zvyčajne podstatne lepšie. Máloktorý majiteľ však vie, že ich tesnosť je možné regulovať nastavovaním kovania. Skontrolujte si preto, či práve vaše okná nie sú síce moderné, ale netesné.

Nie sú to však jediné diery, ktorými uniká z domu drahocenné teplo. Aj elektrické rozvody medzi interiérom a exteriérom sú najmä v starších domoch doslova vzduchovodmi, pretože sú vedené širokými rúrkami.
Dôležitý je aj ďalší prvok. Miestnosť, kde sa zdržujete, je len časť domu. Pokiaľ máte dvojpodlažný dom, je dobre mať podlažia oddelené dverami. Podotýkame, že zatvorenými. To isté platí aj pre jednotlivé miestnosti. Tak ako je dobrým zvykom zhasínať tam, kde sa práve nenachádzame, je dobrým zvykom zatvárať všetky dvere a tak zapchávať tieto veľké diery. Dôvod nájdete v ďalšom odseku.


Nalaďte miestnosti na správnu teplotu

 

Ak máte termostat, skúste ho používať. A to nielen na zníženie teploty v celom dome. Pokiaľ pracujete mimo domu a deti sú v škole, nie je dôvod udržiavať dom vykúrený. To isté platí, ak odchádzate na víkend mimo domu. Že máte historický termostat, ktorý dokáže len udržiavať teplotu, ale nie ju meniť počas dňa? A nechce sa vám stále ho vypínať, lebo sa potom vrátite do studeného domu? Asi je čas posunúť sa do 21. storočia. Moderný termostat dokáže spustiť kúrenie v nastavenom čase.
Či už máte moderný inteligentný vykurovací systém alebo staré dobré radiátorové ventily s čiernym plastovým koliečkom, platí jedna zásada. Nastavte si teplotu v jednotlivých miestnostiach podľa ich využitia. Miestnosti, kde síce trávime čas, ale trávime ho pasívne (napríklad sledovaním televízie), stačí vyhriať na 20-21 stupňov. V kuchyni sa aj trochu hýbeme a teplo vyrábajú aj sporák a rúra, takže teplota 19-20 stupňov je tam úplne v poriadku.
V spálni sme pod perinou a spánok v chladnom prostredí je zdraviu neškodný, ak nie aj prospešný. Takže stačí aj 18 stupňov.
Naopak, najteplejším miestom v dome by v zime mohla byť kúpeľňa, kde odporúčaná teplota môže dosiahnuť až 23 stupňov.

Ak sa vám tieto teploty zdajú príliš nízke, upozorňujeme, že stará československá norma odporúčala takmer do všetkých miestností 20 stupňov Celzia, na chodby 15 a na “vykurované” schodisko 10 stupňov (nie, naozaj to nebol sklon schodiska, ale teplota).

Ak sa vám tieto teploty zdajú extrémne nízke, uvedomte si, že socializmus v nás vychoval nezdravý návyk. Návyk na nízku cenu energií. A tak boli naše domy a byty prekurované, hoci to ani nie je zdravé. Namiesto toho, aby sme si dali v zime na seba sveter a hrubšie ponožky, pridali sme na kúrení. Zvyk je železná košeľa a preto sa nevieme vzdať trávenia zimy v tielkach. Hoci celý svet to považuje za divné.
Holanďania a Angličania by pri teplotách, aké máme bežne v zime v bytoch, omdleli. A my zasa zo sumy vyúčtovania po vykurovacej sezóne.


 

Využívajte okná správne

 

Počas slnečných zimných dní je dobré využívať na dodatočné vykurovanie okná. Aj “studené” zimné svetlo dokáže v miestnosti zohriať tmavé povrchy, napríklad podlahu. Škoda by bolo nevyužiť zdroj svetla a tepla, ktorý je zadarmo.
Naopak, počas chladných nocí je dobré vrátiť sa k dodatočnej izolácií okien. Čosi sme spomenuli už odseku o zapchávaní dier. Teraz máme na mysli skôr ďalšie izolačné vrstvy na oknách. Nie je nutné vymieňať hneď celé okná. Najmä v dobe, keď dobre padne každé euro. Aj na niektoré staré typy okien je napríklad možné dodatočne namontovať izolačné dvojsklá. Na niektoré okná s dvojsklami je možné zasa nasadiť trojsklá.
V prípade, že zostanete pri starých sklách, ešte vždy môžete pridať ďalšie vrstvy. Hrubé závesy síce znejú ako izolant smiešne, v praxi sú ale veľmi účinné. Domy so starými dobrými okenicami majú výhodu. Ale zavreté vonkajšie žalúzie sú tiež nezanedbateľnou izolačnou vrstvou.


Aj malé úspory sú úspory


Nezabudnite na drobnosti. Odrazová fólia za radiátorom pomôže zvýšiť vyhrievanie vzduchu, namiesto steny za radiátorom.
Ak kúrite v krbe, krbových kachliach či v sporáku, pouvažujte o nákupe krbového ventilátora. Za priaznivú cenu získate prístroj, ktorý nepotrebuje elektrinu a predsa dokáže rozfukovať teplý vzduch po miestnosti. Znižuje sa tým spotreba paliva a zmenšuje sa aj efekt studených kútov a sauny pri krbe. Ten je úplne normálny, ale prečo si zimu trochu nespríjemniť?

Diskusia
Pridávať príspevky môže len zaregistrovaný zákazník. PRIHLÁSENIE  /  REGISTRÁCIA

V diskusií nie sú žiadne príspevky.
VYBERTE SI TÉMU
NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY