Radosť z užitočných vecí - teraz aj online | Kinekus

Vykurovanie
Kinekus
4
0

Aké kachle vybrať?

Všeobecne

Dizajn nie je prvoradý

 

Kachle sú síce výraznou investíciou a v interiéri aj výrazným prvkom dizajnu, takže otázka farby či povrchovej úpravy nie je úplne zanedbateľná. Dôležitejšie sú však iné, konkrétne úžitkové vlastnosti. Tou hlavnou z nich je výkon.

V prvom rade si pri výbere kachlí a voľbe ich výkonu musíme odpovedať na otázku, na aký účel chceme vykurovacie teleso použiť. Úplne iný výkon totiž budeme potrebovať, ak chceme len prikurovať v prechodnom období jesene alebo jari, keď sa neoplatí spúšťať hlavný vykurovací systém.

A úplne iný musí byť výkon vykurovacieho telesa, ktoré má byť oným hlavným vykurovacím systémom. Že sa to s kachľami nedá? Kedysi sa nedalo. Dnes žijeme dobu energeticky úsporných, nizkoenergetických a energeticky pasívnych domov - a pri nich by kachle znamenali už prekúrenie “do nevydržania”.
Takže aj staršie stavby, ktoré neboli stavané podľa nízkoenergetických štandardov, ale sú vhodne dodatočne zateplené a vybavené kvalitnými oknami a dverami, môžu byť vhodným adeptom na zmenu vykurovania z plynu či elektriny na vždy dostupnú biomasu - a to aj tú najdostupnejšiu vo forme palivového dreva.

Ako vypočítať potrebný výkon kachlí

 

Tepelný výkon kachlí musí postačovať na zachovanie tepelného komfortu aj v najchladnejších obdobiach roka. Zároveň musí byť dostatočný, aby dokázal v rozumnom čase vykúriť chladnú stavbu do stavu tepelnej pohody.
Ak chceme zistiť, aké výkonné kachle potrebujeme, musíme teda situáciu obrátiť a v prvom rade zistiť, aké veľké straty má naša stavba.
Možno budeme skutočne prekvapení, pretože staré budovy, hoci s menšími rozmermi, majú tepelnú stratu aj niekoľkonásobne (viac ako päťnásobne) vyššiu ako moderné stavby postavené podľa súčasných noriem.
Štandardom je, že jeden kilowatt výkonu vykúri priestor s objemom 20 kubických metrov. V dobre zaizolovaných novostavbách môže byť tento pomer spokojne aj 1 kilowatt k 40 kubickým metrom.
Do hry však vstupujú aj ďalšie premenné. Napríklad miestnosť na prízemí bude mať vyššiu spotrebu tepla ako rovnako veľká miestnosť na prvom poschodí. Samozrejme, pri tradičných starších stavbách.

Pri nákupe vykurovacieho telesa sa neoplatí uvažovať štýlom “kúpim väčšie kachle, nech mám rezervu”. Rezerva tam skutočne bude, ale kachle nie sú športové auto, ktoré potrebuje veľkú výkonovú rezervu na predbiehanie či dynamickú jazdu.
Každé kachle pôjdu na maximum výkonu len niekoľko dní roka, možno týždeň, možno dva, možno tri. Zvyšný čas budú vykurovať priestory na podstatne nižší výkon. Ideálne by bolo, keby to bol takzvaný nominálny výkon, čiže 60-70% maximálneho výkonu.
Dobrou správou je, že s výkonom kachlí sa dá “hrať” napríklad používaním rôzneho paliva. Iný výkon budú mať kachle pri použití čierneho uhlia, iný pri použití mäkkého dreva. Samozrejme, na takéto použitie musia byť kachle stavané. Myslite na to preto už pri výbere.

Fungovanie kachlí pri výkonoch pod ich minimálnym výkonom prináša mnoho problémov s dechtovaním.
Ak si poviete, že budete teda vo veľkých kachliach kúriť viac “nech to stojí, čo to stojí”, vyhnete sa síce dechtovaniu, ale budete často otvárať okná, aby ste vyvetrali. A v konečnom dôsledku nič neušetríte. Ako vieme, náklady na vykurovanie rastú raketovo.

Dobrým riešením dilemy so zistením správneho výkonu môže byť aj overenie si maximálneho výkonu radiátorov.

 

S čím ďalším počítať pri výbere kachlí

 

Veľmi zhruba majú staré domy teplenú stratu 50 wattov na hodinu a kubický meter. Stredne zaizolovaný dom (polystyrén, plastové okná) 35 wattov, nízkoenergetický dom 23 wattov. Chalupy a chaty sú na tom horšie, zvyčajne je ich tepelná strata až niekde pri 80 wattoch.
Svoju úlohu zohráva aj to, kde je stavba umiestnená. Na Kysuciach a Orave treba kúriť viac a dlhšie, ako na Záhorí alebo Honte.
Spočítajme si teda objem vykurovaných miestností a vynásobme ho tepelnou stratou.
Ako príklad si zoberme starší dedinský domček, kde budú vykurované dve miestnosti s celkovým objemom cca 140 kubických metrov. Pri tepelnej strate 50 wattov za hodinu je výsledok presne 7 kilowattov tepelnej straty. Výkon vykurovacieho telesa by mal byť zodpovedajúci, teda v rozsahu 6-8 kilowattov, v každom prípade do 10 kilowattov. Väčšie kachle sú v tomto prípade skôr na škodu.

Ak chceme kachle len na doplnkové kúrenie, držme sa zubami-nechtami minimálneho výkonu.

Ak by objekt nebol využívaný celoročne, nezaškodí naopak výkonu pridať, aby kachle mali dostatočný výkon napríklad na rýchle rozohriatie chalupy na víkend. Netreba však kupovať dvojnásobne výkonné kachle - úplne stačí výkon navýšiť o 30 až 50 percent.

Dávajte si preto pozor na nesvedomitých predajcov, ktorí ponúkajú zákazníkovi kachle s výkonom okolo 8 kilowattov na vykurovanie kuchyne a jedálne v modernom bungalove. Nechá zákazníka zaplatiť vyššiu sumu a nechá ho z predajne odísť s budúcimi problémami  - pretože na takúto kombináciu - miestnosti v dobre zateplenej novostavbe stačí výkon kachlí niekde medzi 2-4 kilowattmi.


Aká je teda definitívna rada? Vyberte si kachle, ktoré dosahujú taký tepelný výkon, ako potrebujete. Ak cítite tepelnú pohodu v miestnosti osadenej radiátormi s výkonom 3 kilowattu, budú aj malé “peterky” Kerpen 2 tak akurát.
A na záver malé upozornenie - pri prechode z plynu na pevné palivo počítajte aj s potrebným priestorom na uskladnenie dreva a častejšou potrebou obsluhy - či už je to zakurovanie, prikladanie, alebo čistenie.

Diskusia
Pridávať príspevky môže len zaregistrovaný zákazník. PRIHLÁSENIE  /  REGISTRÁCIA

V diskusií nie sú žiadne príspevky.
VYBERTE SI TÉMU
NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY