Radosť z užitočných vecí - teraz aj online | Kinekus

Vykurovanie
Kinekus
0
0

Kľúč na jednoduché odvzdušnenie radiátorov

Všeobecne

V každom dome či byte hrá v zimnom období vykurovanie kľúčovú úlohu v dosahovaní optimálnej teploty a pohodlia. Ak je vykurovanie vybudované na teplovodných radiátoroch, je ich správne fungovanie rozhodujúce pre efektívnosť celého systému. Jedným z kľúčových faktorov ovplyvňujúcich výkon radiátorov je ich odvzdušnenie. Odvzdušňovanie môže byť riešené automatickými odvzdušňovacími ventilmi. Poväčšine sa však na radiátoroch nachádzajú obyčajné ventily, ktoré samé vzduch z radiátora nevypustia. Takéto radiátory musíme odvzdušniť manuálne. 

 

Problém s neodvzdušnenými radiátormi

 

Možno ste si všimli, že vaše vykurovanie nefunguje tak, ako by malo. Zavzdušnené radiátory sa prejavujú tak, že časť radiátora bližšie k regulačnému ventilu je horúca, ale časť vzdialenejšia od vstupu je úplne chladná. V extrémnom prípade môže byť vzduchu v radiátore toľko, že je radiátor celý studený. Vtedy je čas venovať pozornosť odvzdušneniu radiátorov. Neodvzdušnené radiátory môžu mať viacero nepríjemných následkov, napríklad zníženie prietoku teplej vody vedie k ochladnutiu časti radiátorov a teda aj celej domácnosti.
Zavzdušnenie nepriaznivo vplýva aj na samotný radiátor. Horúce vlhké prostredie s prítomnosťou kyslíka je ideálne na tvorbu vnútornej korózie. Tá spôsobí nie len znehodnotenie radiátora, ale aj zanesenie vykurovacej sústavy.

Tu sú niektoré z kľúčových výhod odvzdušnených radiátorov:

  • Znížená spotreba energie: Odvzdušnené radiátory zabezpečujú rovnomerný prietok teplej vody, čo znižuje energetické straty a prispieva k celkovému zníženiu spotreby energie.
  • Zvýšený komfort: S odvzdušnenými radiátormi sa vyhnete chladným miestam v domácnosti a dosiahnete rovnomerné a príjemné teplo vo všetkých miestnostiach.
  • Dlhšia životnosť systému: Pravidelné odvzdušňovanie znižuje tlak v sústave a minimalizuje riziko porúch, čo môže predĺžiť životnosť vášho vykurovacieho systému.

 

Ako odvzdušniť radiátory

Odvzdušnenie radiátorov je jednoduchý proces. Zvyčajne sa vykonával pomocou špeciálneho kľúča. V prípade, že špeciálny kľúč na ventily nemáte, je možné použiť aj menší skrutkovač. Pomocou neho sa povolí ventil na boku radiátora a čaká sa, kým prestane syčanie unikajúceho vzduchu. Syčanie síce prestane, ale je nahradené vytekaním či striekaním vody či špeciálnej tekutiny z radiátora.
Vtedy je potrebné ventil čo najskôr zavrieť. 

Vždy však dôjde k väčšiem či menšiemu úniku kvapaliny, ktorá zašpiní radiátor, stenu či podlahu. Prípadne všetko naraz. Aby sa zabránilo znečisteniu, môžeme použiť starý vyradený zavárací pohár primeranej veľkosti a kus handričky.
Prípadne využiť čistý, moderný a jednoduchý spôsob: kľúč na odvzdušňovanie s nádobkou, ktorá zachytí všetku tekutinu. Toto riešenie je jednoduché a čisté. Umožňuje jednoduché odvdušnenie aj ťažko prístupných radiátorov. A najmä udrží vašu domácnosť čistú. Nie je nič otravnejšie, ako nutnosť vymaľovať nanovo stenu po jednoduchom odvzdušňovaní.

Samozrejme, po odvzdušňovaní radiátorov je nutné skontrolovať tlak vo vykurovacej sústave a prípadne ho doplniť na požadovanú hodnotu.

Diskusia
Pridávať príspevky môže len zaregistrovaný zákazník. PRIHLÁSENIE  /  REGISTRÁCIA

V diskusií nie sú žiadne príspevky.
VYBERTE SI TÉMU
NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY