Radosť z užitočných vecí - teraz aj online | Kinekus

Novinky v ponuke
Kinekus
0
0

Spreje na zimnú údržbu auta

Všeobecne

Situáciu, keď sa nevieme dostať do auta, má na svedomí mráz a možno trochu aj zanedbaná údržba. A nie, nemyslíme teraz na pozabudnutú výmenu peľového filtra. Skôr zabudnutá aplikácia silikónového oleja v zámkoch a tesneniach. Tie sú totiž často prehliadanou časťou vozidla. A pritom stačí trocha zamrznutej vlhkosti a zrazu stojíte pred svojím nedostupným autom a máte len dve možnosti - čakať na oteplenie alebo si nenávratne poškodiť tesnenie, aby ste sa dostali do auta.

Odporúčame preto ešte pred začiatkom tuhých mrazov aplikovať trochu silikónového spreja priamo do všetkých zámkov na vozidle (a nezabudnúť pritom na zámok “kufra”).
Rovnako je dobrým nápadom aplikácia silikónového oleja na všetky dverové tesnenia (opäť nezabudnúť na kufor!). 

Stačí silikónový sprej streknúť na handričku či papierovú vreckovku a tou pretrieť tesnenia dverí. Zima vás už neprekvapí.

Občas sa však stane, že do auta sa dostaneme, motor sa točí, ale auto nenaštartuje. V takom prípade môže pomôcť štartovací sprej. Jedná sa o zmes veľmi ľahko zápalných uhľovodíkov. Tie pomôžu s prvými otáčkami motora. V žiadnom prípade sa nejedná o nejaké zázračné riešenie, ktoré odstráni dlhodobé problémy so štartom. Neopraví nefunkčné palivové čerpadlo alebo nefunkčné vstrekovače. Ale v prípade núdze môže pomôcť naštartovať napríklad vozidlo, ktoré bežne štartuje na benzín a hneď sa prepne do alternatívneho paliva. 

A rovnako dobre pomôže štartovací sprej aj pri rýchlej diagnostike. Napríklad vďaka nemu dokážeme určiť, či dlhšie odstavené vozidlo nechce naštartovať z dôvodu chyby v zapaľovaní, alebo v dodávke paliva.

Tretím sprejom, ktorý sa v zime môže hodiť, je sprej na kontakty. Tie v zime zvlášť trpia. Samozrejme, miera závad kontaktov závisí od značky, veku vozidla, spôsobu jeho používania a množstva ďalších faktorov. Ale v ostatonom období až príliš často nastáva situácia, keď neskúsení mechanici vymieňajú jeden snímač za druhým a príčinou poruchy je len obyčajný zlý kontakt.

Diskusia
Pridávať príspevky môže len zaregistrovaný zákazník. PRIHLÁSENIE  /  REGISTRÁCIA

V diskusií nie sú žiadne príspevky.
VYBERTE SI TÉMU
NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY