Radosť z užitočných vecí - teraz aj online | Kinekus

Domácnosť
Kinekus
1
0

Zjednodušte si upratovanie

Všeobecne

Veľké upratovanie raz za pol roka nie je len tradíciou, ale odporúčajú ho aj moderní špecialisti na udržiavanie poriadku v domácnosti.

Základom veľkého polročného upratovania sú práce, na ktoré sa nedostane počas pravidelného týždňového a mesačného upratovania. Takouto prácou je najmä umývanie okien.

Aj keď vďaka množiacim sa alergiám nie sú koberce také populárne a časté ako v minulosti, stále sa nejaké v domácnosti nachádzajú. Ich vyprášenie alebo vytepovanie tiež patrí k prácam, ktoré nevykonávame každý mesiac, ale raz za pol roka ich dôkladne vyčistiť treba.

Treťou dôležitou činnosťou pri veľkom upratovaní je triedenie. Našou úlohou je rozhodnúť o osude všetkých vecí, ktoré len tak kdesi čakajú v kúte. Oblečenie, ktoré už nepoužívame, detské hračky s ktorými sa už nikto nehrá, alebo knihy, ktoré už roky nikto neotvoril. To všetko treba vytriediť a zbaviť sa týchto lapačov prachu. Nemusíme nutne všetko vyhadzovať hneď. Stačí nepoužívané veci najskôr odložiť na pol roka do krabice. Ak sa vec nepoužije, môžeme sa jej zbaviť aj na trvalo

Ak chceme svoj život prežívať v prítomnosti, nesmieme sa príliš zamerať na to, čo už bolo. To zmení náš domov na múzeum a nás na jeho kurátorov.
Pri upratovaní buďte v prvom rade realisti. Málokomu sa podarí upratať riadne domácnosť za jedno sobotné dopoludnie, pravda, ak sa nejedná o malú plochu domácnosti a veľa pracovných síl. Myslite na to, že deti budú tiež potrebovať starostlivosť tak, ako v iné dni a každodenné povinnosti tiež nepočkajú. Realistické plánovanie vás ochráni pred sklamaním.
Dobrý nápad je mať vyhradenú jedno miesto (ideálne skrinku alebo poličku na uloženie všetkých upratovacích pomôcok a prípravkov. Jednak to tiež prispieva k poriadku, druhák máte lepší prehľad, čo treba prípadne dokúpiť.

A keď spomíname čistiace prostriedky - neverte tým, ktoré majú v názve či popise slovo “univerzálny” Tak ako neexistuje univerzálny kľúč na matice a univerzálna veľkosť topánok, tak neexistuje ani univerzálny čistič. Výsledkom snahy o ušetrenie peňazí a priestoru v skrinke by bola vyššia spotreba času, pretože s “univerzálnym” čističom by práca trvala dlhšie.

Predtým, ako sa pustíte do práce, naplánujte si ju podľa overených postupov. Napríklad začínajte zhora - to znamená, že najskôr vymetiete rohy od pavučín, potom zložíte záclony, otvoríte okno a až potom začnete utierať prach (začnite s lustrom a  hornými poličkami smerom k dolným. Prach sa síce zvíri, ale aspoň časť z neho sa usadí na spodné poličky, kde ho hneď utriete, prípadne vyletí cez otvorené okno von. Až na záver čistite podlahu.

Diskusia
Pridávať príspevky môže len zaregistrovaný zákazník. PRIHLÁSENIE  /  REGISTRÁCIA

V diskusií nie sú žiadne príspevky.
VYBERTE SI TÉMU
NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY