Ako recept sme si vybrali vanilkovú zmrzlinu. Je to pravá “starožitná zmrzlina”, možno prvá skutočne vyrábaná a podávaná zmrzlina. Je plná smotany a vanilkovej chuti.
Suroviny
500 ml 33% smotany na šľahanie
4 vajíčka
100 g kryštálového cukru
dreň z 1 vanilkového struku
2 kávové lyžičky vanilkového extraktu
Postup
Zo smotany vyšľaháme šľahačku a uložíme do chladničky.
Nad vodným kúpeľom zmiešame vajíčka s cukrom. Potom za stáleho miešania metličkou (alebo ručným mixérom) zahrievame.
Po piatich minútach sa na povrchu začne tvoriť pena. Po ďalších desiatich minútach stúpne objem peny a zmes sa zahustí. Hotovo bude približne po ďalších piatim minútach. Zmes bude bledá, bude mať približne dvojnásobný objem a konzistenicou bude pripomínať polevu.
Zmes po ochladnutí vložíme asi na hodinu do chladničky.
Po hodine zmes vyberieme z chladničky a znova šľaháme asi 10 minút, reps. dovtedy, kým zmes znova nezdvojnásobí objem a nie je hustá ako šľahačka.
Do smesi pridáme vyšľahanú smotanu a vanilkové zrná zo struku. Pre silnejšiu chuť môžeme pridať vanilkový extrakt.
Zmrzlinu prelejeme do plastového boxu. Povrch natesno zakryjeme potravinárskou fóliou, aby sa na ňom netvorili kryštály.
Vložíme na noc (minimum je 6 hodín) do mrazničky.
Môžeme podávať našu prvú domácu zmrzlinu!
Páčil sa vám tento článok? Ohodnoťte ho!Ďakujeme, že sa Vám tento článok páči