Radosť z užitočných vecí - teraz aj online | Kinekus

Domácnosť
Kinekus
0
0

Ako pripraviť domácnosť na dovolenku

Všeobecne
  • Ak keď je to lákavé, nezverejňujte plánovanú dovolenku na sociálnych sieťach. To isté platí (a možno aj dvojnásobne) o prebiehajúcej dovolenke. Ak už “musíte”, nastavte si súkromie príspevkov tak, aby vašu fotku pod palmou s Bradom Pittom videli len dôveryhodní priatelia. A teraz najťažšia časť tohto bodu: Požiadajte o diskrétnosť v tomto smere aj svoje ratolesti.
  • Nechajte žalúzie a rolety otvorené. Zatiahnuté žalúzie počas niekoľkých dní môžu ľahko prilákať neželanú pozornosť. Ak bývate na ľahko prístupnom mieste kde je vidieť dnu vášho bytu, presuňte dočasne napríklad domácu elektroniku mimo miest, viditeľných zvonka.

 

  • Pokiaľ nemáte inteligentný dom, kúpte si 24-hodinový časový spínač a pripojte k nemu lampu. Za niekoľko eur tak pomerne verne nasimulujete tak ranné a večerné svietenie. Ponechať svietiť luster počas celej dovolenky síce pri LED žiarovkách nemusí byť finančne ruinujúce, ale svetlo svietiace nepretržite  počas niekoľkých nocí po sebe môže fungovať ako maják, volajúci k lacnému zárobku. A to isto nechcete.

 

  • Preštudujte si návod na použitie svojho smart televízora. Je celkom možné, že tam nájdete postup na nastavenie automatického zapínania a vypínania televízora v stanovenom čase. Je to lacná a jednoduchá simulácia normálne fungujúcej aktívnej domácnosti.
  • Vyššie spomenuté opatrenie robte len v prípade, že plne dôverujete prepäťovej ochrane, ktorú máte namontovanú v domácnosti. Že neviete čo to je a nemáte ju? V takom prípade fyzicky odpojte pred odchodom na dovolenku všetky spotrebiče. A nezabudnite ani na také drobnosti, ako sú routery, telefóny, či wi-fi vysielače. Ich ponechanie napospas bleskom z letných búrok sa nemusí vyplatiť.

 

  • Počas dovolenky nesmiete zabudnúť na domáce zvieratá. Samozrejme, niektoré je možné zobrať so sebou, o iné sa však treba postarať na mieste, kde sú. Tisíclitrové akvárium s cichlidami sa do lietadla nakladá pomerne ťažko. Zaistite preto zvieratkám, ktoré nemôžu cestovať, dočastný dozor a opateru. Existujú automatizovené systémy kŕmenia  a napájania pre menšie zvieratá. Pre pocit bezpečia je však vždy dobré zaistiť si aspoň občasný dozor kvalifikovanej a najmä zodpovednej osoby. Nie je nič horšie, ako niekto, kto na vašich zvieratkách bude vykonávať svoje (často aj dobre myslené) experimenty.
  • Pre psíkov a mačky existujú už aj na Slovensku hotely, čiže miesta, kde môžete svojho miláčika za primeraný poplatok umiestniť. Personál sa už postará, aby ste si ho po dovolenke vyzdvihli v dobrej kondícii. Dohodnúť je možné stravu, na ktorú je zviera zvyknuté aj denný režim.
  • Skutoční hospodári vraj nepoznajú dovolenku. Pri troche snahy si však môže dovolenku dopriať aj chovateľ hospodárskych zvierat. Len treba nájsť dôveryhodnú osobu, ktorá sa počas dní neprítomnosti postará o všetko potrebné. Samozrejmosťou by mal byť skúsený hospodár, ktorému je jasné, že kravka potrebuje podojiť, aj keď hľadí nedôverčivo na cudzinca v maštali a trochu kope. Dobré zaškolenie do zvyklostí a zvláštností kŕmenia a denného režimu tiež nie je na škodu. Samozrejmosťou je ochota postarať sa na oplátku o zvieratá susedov.
  • Rovnakú starostlivosť je treba venovať aj starostlivosti o rastliny. O vonkajšie sa môže postarať aj zavlažovací systém (čím viac automatizovaný, tým lepšie). Pre vnútorné existujú viaceré riešenia od tých najjednoduchších (PET fľaše a zavlažovacie knôty) až po tie komplikované (automatizované zavlažovanie). Zlatou strednou cestou sú samozavlažovacie kvetináče a hrantíky, ktoré je možné zakúpiť vo viacerých dizajnoch a farbách. Tiež však nie je na škodu (ako pri každom živom organizme) kontrolór, ktorý navštívi dom aspoň raz za niekoľko dní a dohliadne, aby všetko fungovalo tak, ako má.
  • Požiadajte susedov, aby vyberali poštu z vašej schránky. Sypúce sa letáky sú jasným znamením, že nie ste doma. Pokiaľ nemáte v okolí nikoho, komu ste ochotní zveriť kľúč od svojej pošty, umiestnite aspoň dočasne na schránku nálepku, ktorou ohlásite distribútorom, že si neželáte v schránke letáky.

 

  • Bohužiaľ, naša pošta ešte neposkytuje inde bežnú službu dočasného  zadržania zásielok na pošte po nahlásení.
  • Nezabudnite ani uhradiť všetky účty, ktoré bude treba uhradiť v čase vašej neprítomnosti. Prípadne si ich uhradenie dohodnite s dôveryhodnou osobou.
  • Pokiaľ máte pred dverami ukrytý náhradný kľúč (či už pod rohožkou, nad dverami, pod kameňom v skalke, alebo v skrinke elektromera), na dobu dovolenky ho radšej ukryte za dvere, prípadne ho dajte do úschovy dôveryhodnému susedovi. Skúsenému zlodejovi stačí na skontrolovanie bežne používaných miest na ukrytie kľúča len niekoľko sekúnd a do niekoľkých minút môže byť váš byt odľahčený o najdrahšie vybavenie.
  • Pri odchode na dovolenku si nechajte dostatok času a všetko si naplánujte.. To sa ľahko povie a ťažko vykoná. Nevyhnutné je venovať pozornosť aj takým (naoko) drobnostiam, ako je napríklad určenie človeka, ktorý bude zamykať. Už neraz sa stalo, že rodina sa vrátila z dovolenky a našla dvere do domu síce zavreté, ale nezamknuté. Až po dôkladnom vyšetrovaní sa zistilo, že nič nechýba. Len sa v preddovolenkovom zhone členovia rodiny vzájomne spoľahli jeden na druhého a výsledkom boli dva týždne nezamknuté dvere.
Diskusia
Pridávať príspevky môže len zaregistrovaný zákazník. PRIHLÁSENIE  /  REGISTRÁCIA

V diskusií nie sú žiadne príspevky.
VYBERTE SI TÉMU
NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY