Radosť z užitočných vecí - teraz aj online | Kinekus

Domácnosť
Kinekus
0
0

5 dôvodov, prečo by sme mali jesť mak

Všeobecne

Mak je neodmysliteľnou súčasťou asi každej slovenskej kuchyne. Buchty, záviny, šúľance či bobáľky – to sú najobľúbenejšie makové jedlá, bez ktorých si azda náš jedálniček ani nevieme predstaviť. História čiernych zrniečok však siaha až do starého Egypta, 3000 rokov dozadu.


Prečo konzumovať mak?

Liečivé účinky maku boli známe už Číňanom, Arabom, Grékom či Indom.  Mak siaty sa preslávil najmä vďaka obsahu ópia, málokto však pozná aj jeho blahodárne účinky.

chutné makové koláče

Tu je 5 hlavných dôvodov, prečo by sme mali mak konzumovať:

1. Je zdrojom mnohých vitamínov, bielkovín, tukov a vlákniny. Obsahuje kyselinu linolovú, ktorá znižuje tlak a vyznačuje sa vysokým obsahom prírodného antioxidantu – vitamínu E.

2. Je bohatý na horčík, železo a vápnik (dokonca viac ako mlieko).

3. Prispieva k zníženiu stresu.

4. Funguje ako prevencia proti osteoporóze.

5. Podporuje rast vlasov a nechtov.

banner mlynček na mak

Ako mak najlepšie pripravíme?

Ručný mlynček je na mletie ideálny, pretože sa z maku stihnú uvoľniť oleje, ktoré ho robia chutnejším. Dnes už nájdeme v obchodoch elektrické mlynčeky, ktoré prácu vykonajú za nás. Vo väčšine elektrických mlynčekoch sa však mak zomelie rýchlo, ale nasucho. Preto ak chceme dosiahnuť neodolateľnú chuť makových koláčov a závinov ako od starej mamy, vsaďme na overenú klasiku.

 

 

Diskusia
Pridávať príspevky môže len zaregistrovaný zákazník. PRIHLÁSENIE  /  REGISTRÁCIA

V diskusií nie sú žiadne príspevky.
VYBERTE SI TÉMU
NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY