Radosť z užitočných vecí - teraz aj online | Kinekus

Domácnosť
Kinekus
1
0

8 tipov, ako si vymaľovať izbu

Všeobecne

Rozhodli ste sa vymalovať si izbu? Poradíme vám, ako na to.

Prvým krokom by mala byť príprava pomôcok a náradia. Určite budete potrebovať krycie fólie, trasovaciu pásku, tmely na diery a praskliny, špachtľu, brusný papier, vanička a stieraciu mriežka na farbu, plochý štetec s hrúbkou cca. 7 cm a valček so šírkou cca. 20 cm. Ďalej penetračný náter a vhodnú interiérovú farbu.

1. Zakryte podlahu filcovou fóliou.

Pre ochranu podláh, nábytku a schodísk počas maliarskych prác je možné použiť filcovú zakrývaciu fóliu. Filcová zakrývacia fólia je dvojvrstvová fólia vyrobená z recyklovaných materiálov a potiahnutá PE fóliou pre maximálnu nepriepustnosť. Je nešmykľavá, absorbuje tekutiny a farby, a tým pádom teda vhodná na použitie pri maľovaní interiéru, pri murárskych a inštalačných prácach. Technológia tejto novinky je jednoduchá. Obsahuje tenkú fóliu a filc, do ktorého sa tekutina vstrebáva. Veľkou výhodou je, že sa dá použiť aj opakovane.

2. Oblepte to, čo nechcete zamaľovať

Ak nechcete komplikovane umývať zakvapkané plochy a chcete mať všetko pekne omaľované, oblepte maskovacou (trasovacou) páskou rámy okien, dverí, zásuvky, vypínače a pod. Pre zakrytie väčších plôch, akými sú napr. okná, môžete použiť pásku s krycou fóliou. Uľahčíte si tým prácu.

3. Zbavte steny nečistôt a prachu. 

Potrebné je opraviť všetky miesta, kde je nesúdržný podklad. Ani najlepšia farba nám nepomôže, ak pod ňou necháme starú farbu, ktorá nie je pevne spojená s podkladom. Drobné praskliny v stene vyplňte tmelom. Po odstránení nesúdržných miest a ich oprave môžeme steny obrúsiť jemným brúsnym papierom a dôkladne očistiť a pozametať – alebo ešte lepšie – omyť „jarovou“ (mydlovou) vodou.

4. Aplikujte penetračný náter.

Ak vám záleží na tom, aby bol výsledok maľovania čo najlepší, použite pred maľovaním penetračný náter. To znamená, že celú plochu, na ktorú budete nanášať farbu, najskôr „omaľujte“ rozrobenou penetráciou. Penetrácia podklad spevní a zlepší priľnavosť farby. Ak plánujete maľovať nové omietky, nezabudnite na to, že musia byť dostatočne vyzreté – nestačí, že sú dobre vyschnuté! Po omaľovaní nechajte penetráciu zaschnúť.

5. Pristúpte k samotnému nanášaniu farby.

Zrieďte farbu podľa návodu na obale. Vrch obalu treba najskôr očistiť od prachu. Farbu treba dôkladne rozmiešať a zriediť. Voda sa pridáva po malých dávkach za stáleho miešania.

Vodou riediteľné farby sa riedia len veľmi málo, pridáva sa do nich maximálne 5% vody. Disperzné vodou riediteľné náterové hmoty sa výraznejšie zriedia iba na napúšťanie (penetráciu) podkladu (až v pomere 1:1). Farby určené na nátery nasiakavých podkladov sa zriedia viac, výrobky určené na menej nasiakavé materiály – drevo sa zvyčajne neriedia, alebo len v nevyhnutnej miere.

Vysoký stupeň riedenia zvyšuje penivosť, znižuje lesk a celkovú kvalitu náteru. Pri bezfarebných lakoch sa prejavuje viditeľným belším zafarbením náterového filmu alebo podľa miestnej hrúbky náteru bielymi miestami. Na veľké prídavky vody sú zvlášť citlivé akrylátové farby.

Ak máme farbu vo viacerých obaloch, je lepšie preliať všetku farbu do jednej väčšej nádoby a potom zriediť. Vždy by sa mala celá stena – od rohu po roh – maľovať z jednej nádoby. Farby je potrebné zohriať na izbovú teplotu. Optimálna teplota je 18 – 25 stupňov Celzia.

6. Začínajte z rohov.

Najskôr malým štetcom naneste farbu na všetky rohy a tiež okolo vypínačov a zásuviek. Potom nanášajte systematickým ťahmi farbu na ostatnú časť steny valčekom. Ak počas maľovania zistíte, že náter praská, pravdepodobne ide o zle pripravený podklad. Väčšinou sa to stáva vtedy, keď sa neodstráni pôvodná farba. Nápravu možno dosiahnuť iba tak, že starý náter odstránite a začnete maľovať odznova. Ak pri natieraní strhávate predchádzajúce nátery, buď máte príliš hustú farbu, alebo je na stene už priveľa vrstiev. V prvom prípade stačí farbu zriediť, v druhom nezostáva nič iné, len staré vrstvy farby odstrániť.

7. Aplikujte 2 nátery.

Pre dobré krytie je vhodné náter zopakovať, najlepšie na druhý deň. Prvý náter musí byť dostatočne preschnutý. Minimálna doba schnutia však musí byť aspoň 4 – 6 hodín.    

8. Odstráňte maskovacie pásky.

Nakoniec odstráňte krycie fólie a pásky a tešte sa z nanovo vymaľovaného bytu.

 

 

Diskusia
Pridávať príspevky môže len zaregistrovaný zákazník. PRIHLÁSENIE  /  REGISTRÁCIA

V diskusií nie sú žiadne príspevky.
VYBERTE SI TÉMU
NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY