Radosť z užitočných vecí - teraz aj online | Kinekus

Blog
Kinekus
0
0

Potrebuje v zime záhradný nábytok starostlivosť?

Všeobecne

Často sa pýtame, či potrebuje záhradný nábytok starostlivosť aj v zime. Lepšia otázka by ale bola, či potrebuje záhradný nábytok starostlivosť pred blížiacou sa zimou. Na prvú otázku by sme totiž skôr odpovedali, že nie. Na druhú otázku by odpoveď znela: „jednoznačne áno!“ Ako sa teda postarať o záhradný nábytok pre zimou?Tak ako existuje mnoho druhov nábytku do záhrady, tak existuje aj mnoho rád, ako zazimovať jednotlivé výrobky tak, aby ste ich aj nasledujúce leto mohli používať v neporušenom stave.

K ľahko udržiavateľným produktom patrí záhradné sedenie z umelej hmoty, ktorý stačí pred zimou odložiť do garáže či do záhradného domčeka a prekryť ich igelitom. Bezpečným uložením plastových výrobkov zabránite ich zamrznutiu a následnému popraskaniu.

Ratanový nábytokMedzi úplne najobľúbenejšie záhradné sety v poslednom období patria výrobky z umelého ratanu pre ich vysokú odolnosť, jednoduchú údržbu, ale aj preto, že na rozdiel od obyčajného umelého nábytku pôsobí umelý ratanový nábytok omnoho elegantnejšie. Áno, aj tu hovoríme o jednoduchej údržbe, dokonca ešte jednoduchšej ako v prípade výrobkov z plastu. Umelý ratan zvládne teploty od -40°C až do +60°C. Preto môžete falošný ratanový nábytok nechať na zimu na záhrade, kde ho stačí prekryť igelitom.

Jeden z najľahších materiálov, z ktorých môže byť záhradné sedenie zhotovené, je hliník. Nízka gramáž však nie je jeho jedinou výhodou. O hliníkový nábytok sa, podobne ako v predchádzajúcich prípadoch, netreba veľmi starať. Hliníkovej konštrukcii neprekážajú ani mrazy, a tak ho pokojne môžete nechať stáť na záhrade aj počas zimy. Podstatné je len to, aby mali všetky duté hliníkové trúbky uzavreté otvory. To znamená, že ak by niektorej časti nábytku chýbala krytka, treba ju urýchlene doplniť (prípadne pokazené nahradiť), aby do konštrukcie nenatiekla voda, ktorá by po zamrznutí mohla znehodnotiť výrobok.

Drevený záhradný nábytokDrevený záhradný nábytok môže počas zimy zostávať vonku na záhrade, je však potrebné prikryť ich pokrývkou, cez ktorú bude môcť drevo dýchať. Rozhodne sa teda treba vyvarovať plastovým a igelitovým vreciam, ktoré by mohli spôsobiť zatuchnutie a plesnenie dreva. Pri ďalšom ošetrení takéhoto nábytku treba klásť veľký dôraz na druh dreva, z ktorého je záhradný set zhotovený. Čím kvalitnejšie drevo ste pri kúpe nábytku zvolili, tým menej údržby potrebuje. Pod ďalšou údržbou však rozumieme skôr celoročnú starostlivosť, než prípravu na zimu  – konkrétne napúšťanie dreva na to určeným olejom. Pozor, ako sme spomínali, kvalitné druhy dreva, ako sú teak či céder netreba týmto spôsobom ošetrovať, nakoľko sú samé o sebe bohato napustené prírodným olejom a ďalšie olejovanie by im mohlo skôr uškodiť ako pomôcť.

Podušky na záhradné sedenie

Nesmieme zabudnúť ani na textilné časti, ktoré sa pri záhradných nábytkoch zvyknú používať. Podušky, vankúšiky či iné podsedáky a textílie, ktoré vám počas leta prinášajú pohodlie, je potrebné na zimu schovať – najlepšie na miesto, kde nepodľahnú vplyvu vlhkého a studeného počasia.

Napokon treba dodať, že záhradný nábytok nie vždy pozostáva iba z jedného materiálu. Z toho dôvodu je potrebné postarať sa o nábytok tak, aby bol ochránený aj ten najnáročnejší druh materiálu, z ktorého je produkt vyrobený. Preto, ak máte napríklad ratanový nábytok spájaný spomínanou hliníkovou konštrukciou, uistite sa, že sú všetky otvory dutých trubičiek uzavreté. Pokiaľ je vaše drevené záhradné sedenie zmontované pomocou rôznych železných skrutiek, odporúča sa, aby ste ich pár krát ročne premazali vazelinou, a pod.

Diskusia
Pridávať príspevky môže len zaregistrovaný zákazník. PRIHLÁSENIE  /  REGISTRÁCIA

V diskusií nie sú žiadne príspevky.
VYBERTE SI TÉMU
NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY