Radosť z užitočných vecí - teraz aj online | Kinekus

Záhrada
Kinekus
2
0

Ako ochrániť úrodu pred jarnými mrazmi?

Všeobecne

Tri hlavné dôvody, prečo chrániť sady pred jarnými mrazmi sú tieto:


1. Zachovanie úrody: Mrazy dokážu zničiť až 80% úrody, ak nie sú prijaté preventívne opatrenia. Ochrana sadov pred mrazmi je preto kľúčová pre zaistenie dostatku ovocia a zeleniny.
2. Zvýšenie výnosov: Pestovatelia, ktorí chránia svoje sady pred mrazmi, dosahujú vyššie výnosy a zisky.
3. Zníženie rizika: Jarné mrazy sú nepredvídateľné a ich následky môžu byť katastrofálne. Ochrana sadov pred mrazmi pomáha pestovateľom znížiť riziko strát a stabilizovať ich príjmy.

 

Existuje viacero metód ochrany sadov pred jarnými mrazmi, napríklad:

  • Zavlažovanie: Voda uvoľňuje teplo pri zamŕzaní a chráni tak rastliny pred mrazom.
  • Zakrývanie: Rastliny môžete zakryť plachtami alebo netkanou textíliou. Netkané textílie kúpite -> tu
  • Vykurovanie: V skleníkoch a fóliovníkoch môžete použiť ohrievače.
  • Parafínové sviečky: Vytvárajú teplo a dym, ktoré chránia rastliny pred mrazom. Parafínové sviečky kúpite -> tu
  • Peletové boxy: Vysoko efektívne a ekologické zariadenie na ochranu pred mrazom. Peletové sviečky kúpite -> tu

 

Výber vhodnej metódy závisí od rôznych faktorov. Hlavné sú však tieto:

  • Rozloha sadu a typ vysadených stromov
  • Rozpočet
  • Ekologické aspekty
  • Dostupnosť energie

 

Dôležité je, aby ste si vybrali metódu, ktorá je pre vás najvhodnejšia a ktorá vám naozaj pomôže ochrániť vaše stromy pred jarnými mrazmi. Pre väčšinu drobných a stredných pestovateľov bude najprístupnejším riešením ochrana pomocou tepla zo sviečok alebo boxov.
Investovanie do ochrany sadov pred jarnými mrazmi sa vám mnohonásobne vráti v podobe zníženia strát a zachovanej úrody. Ochranou stromov pred jarnými mrazmi chránite výsledky svojej celoročnej snahy o úrodu. Ak totiž strom zamrzne čo i len počas jednej z niekoľkých kritických nocí, je rozhodnuté, že úroda už tento rok nebude. Pre drobného hospodára je to nepríjemnosť. Pre majiteľa ovocného sadu to môže byť katastrofa.

Aby sme pomohli pestovateľom ovocných stromov chrániť úrodu ešte pred kvitnutím, prípadne počas kvitnutia a krátko po ňom, pridali sme do sortimentu spoločnosti Kinekus aj dva typy ochrany pred mrazom.

Jedná sa o osvedčené parafínové sviečky a peletové boxy. Jedna aj druhá možnosť tvorí teplo horením. Nevyžaduje žiadne elektrické, vodovodné ani iné prípojky, ako to vyžaduje napríklad ochrana polievaním alebo centrálne vykurovacie systémy. 

Sviečky aj boxy stačí rozložiť vo vhodných rozostupoch po pozemku a zapáliť.

Pozrime sa najskôr na parafínové sviečky Plastoflex 71, používané proti mrazu. Sviečka Plastoflex 71 vydrží horieť 11 až 12 hodín a tak ochráni stromy, kry a vinič počas celého trvania silného mrazu. Jej základnou zložkou je dobre horľavý tradičný parafín, preto sa aj nazýva sviečkou. V skutočnosti je to však naozaj vyrastená sviečka s objemom až 6 litrov a hmotnosťou 4,5 kilogramu.
Vďaka veľkému množstvu tepla, ktoré takáto sviečka dokáže vyprodukovať, dokáže chrániť pred mrazom.

Peletové boxy sú ešte silnejším zdrojom tepla ako sviečky. Ich teplota horenia je totiž až o tretinu vyššia. Miernou nevýhodou je potom vyššia spotreba paliva v porovnaní s parafínovými sviečkami. Box so systémom prieduchov je naplnený drevenými peletami.
Boxy sa dodávajú v dvoch hmotnostiach. Osemkilogramový box vydrží horieť 3,5 až 5 hodín. Dvanásťkilogramový box zvládne horieť a dodávať teplo 5 až 6 hodín. 

Jedná sa o slovenský výrobok, ktorý je vyrobený z drevnej štiepky, čiže obnoviteľného zdroja energie. Boxy zvládnu ochrániť rastliny až do teploty -9°C.
Prispieva k tomu aj vrstva dymu, ktorá sa vytvára nad sadom a tvorí ochrannú vrstvu. Preto je vhodné zvážiť použitie peletových boxov v intravilánoch.

Boxy sa rozmiestňujú v sade šachovnicovo. Treba brať ohľad na rozmiestnenie stromov, pretože sálavé teplo z boxov je naozaj intenzívne. Ak je okrem mrazu prítomný aj vietor, na náveternú stranu sa umiestňujú väčšie boxy a dovnútra sadu menšie.

Ktorá metóda je pre vás vhodnejšia, závisí od vašich potrieb a preferencií. Investícia do ochrany úrody je však rozumnou investíciu. Straty spôsobené mrazom na ovocných stromoch a viniči sa totiž už počas pestovateľskej sezóny nedajú nahradiť.

Diskusia
Pridávať príspevky môže len zaregistrovaný zákazník. PRIHLÁSENIE  /  REGISTRÁCIA

V diskusií nie sú žiadne príspevky.
VYBERTE SI TÉMU
NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY