Radosť z užitočných vecí - teraz aj online | Kinekus

Moderný hospodár
Kinekus
3
0

Ako ideálne ugrilovať mäso na drevenom uhlí?

Všeobecne

zdroj: Kinekus.sk

Kvalitný gril na drevené uhlie

Kvalitný gril je najdôležitejší. Na trhu nájdete rôzne typy od elektrických až po plynové. Gril na drevené uhlie vám však vie poskytnúť niečo naviac. Nezameniteľnú chuť a vôňu grilovaného pokrmu. 

Pri výbere dbajte najmä na celkové prevedenie a kvalitnú konštrukciu. Dobré je, ak sa dá gril prispôsobiť výškovo. Nemalo by chýbať ani veko na priklopenie či odkladacie plochy. 

 

Príprava grilu na drevené uhlie

Ak doma už gril máte, nezabudnite ho na grilovaciu sezónu poriadne vyčistiť. Dobre ho naolejujte, aby sa naň mäso či iné jedlo nelepilo. 

Pred grilovaním drevené uhlie rozžhavte a nechajte zohriať aj rošt na približne 10 minút. Správnym rozhoriatím zabezpečíte, že mäso si udrží väčšinu šťavy. 

Uhlie vie ovplyvniť chuť grilovaného pokrmu, a to najmä mäsa. Preto by ste si pri výbere mali dať záležať. Najlepšie je drevené uhlie. Alternatívou sú grilovacie brikety. Pri zapaľovaní sa snažte vyhnúť tekutým podpaľovačom.


zdroj: Kinekus.sk

 

Marinovanie 

Marináda na grilovanie ovplyvňuje chuť jedla. Najlepšie spravíte, ak do nej mäso naložíte deň dopredu. Jednotlivé ingrediencie vedia po dlhšom čase rozvinúť svoje chuťové a aromatické vlastnosti. Marináda bude mať čas preniknúť do mäsa. Oceníte to už pri ochutnávke prvého sústa.

 

Rada odborníka 

Mäso vytiahnite z chladničky 3-4 hodiny pred grilovaním. Izbová teplota mäsa je ideálna na grilovanie.

 

Grilovanie 

Pravú chuť grilovaného mäsa získate tepelnou úpravou na grile. Pre najlepšie výsledky sa držte týchto rád: 

  • Ideálna teplota vo vnútri mäsa je 68 - 70 °C. Dá sa veľmi jednoducho odsledovať vpichovým teplomerom. 

  • Vyskúšajte na grilovanie kuracie mäso. Je chutné, ľahko stráviteľné a rýchlo sa pripravuje. 

  • Po grilovaní mäso nechajte 5 - 10 minút na tanieri a až potom ho servírujte. Pri grilovaní sa šťava z mäsa stiahne. Preto je potrebné chvíľku počkať, kým sa znova rozmiestni do všetkých častí mäsa.

  • Popri mäse grilujte aj zeleninu. Grilovaná chutí lepšie ako surová.

 

Záver

Záhradné grily na drevené uhlie sú „povinnou výbavou” do každej záhrady. Vedia vyčarovať chutné mäso a zeleninu. Pripravte sa na grilovaciu sezónu aj vy. Stačí vám len správny gril, uhlie, príslušenstvo na grilovanie, kus kvalitného mäsa a dobrá nálada.

Diskusia
Pridávať príspevky môže len zaregistrovaný zákazník. PRIHLÁSENIE  /  REGISTRÁCIA

V diskusií nie sú žiadne príspevky.
VYBERTE SI TÉMU
NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY