Každý typ pohára je vyrobený tak, aby zvýraznil vôňu, farbu a chuť nápoja. Začneme pohármi na víno, ktoré je najbežnejším nápojom, ak nerátame tie, ktoré pijeme od smädu.
Poháre na biele víno
Majú menšiu čašu (hornú časť pohára), aby víno menej oxidovalo ale zároveň uvoľnilo všetky jeho chute. Stopka býva kratšia, ako pri pohároch na červené víno.
Poháre na červené víno
Červené víno býva hustejšie a chuťovo výraznejšie, preto pohár, v ktorom sa podáva, má zvyčajne veľkú čašu, ktorá urýchľuje oxidáciu a vyhladzuje zložitosť chuti a vône. Majú dlhšiu stopku ako poháre na biele víno a smerom k okraju sa zužujú, aby sa vôňa vína nasmerovala priamo do nosa, čo zlepšuje zážitok z pitia.
Poháre na šampanské
Väčší výber tvarov ponúkajú poháre na šumivé víno. Väčšinou sú úzke s vysokou čašou čo pomáha zachovať sýtosť nápoja. Stopka pomáha zmenšiť prenos tepla z ruky do nápoja. Na dne čaše býva malý zárez, ktorý podporuje neustále stúpanie bublín.
Poháre "Flauta" sú vysoké, rovné a štíhle, úzka čaša sedí na dlhej stopke. Tento tvar nielenže zachováva sýtosť nápoja ale tiež zvyšuje estetický vzhľad nápoja – bublinky voľne stúpajú na hladinu.
Poháre "Tulipán" majú širšiu čašu ako flauta, ktorá sa smerom hore mierne zužuje. Bublinky tak unikajú pomalšie, sú koncentrovanejšie, vône sa uvoľňujú postupne.
Poháre „Saucer“ patria skôr medzi „vintage“, ich obľuba bola najvyššia na začiatku 20. storočia. Majú širokú a plytkú čašu, bublinky tak unikajú oveľa rýchlejšie z nápoja, buket vína sa rýchlo rozvinie, ale aj rýchlo odznie. Modernejšie verzie typu saucer sa používajú skôr na podávanie kokteilov ako Martinez, Sidecar a Aviation.
Poháre na pivo
Rovnako ako víno, aj pivo má svoj vlastný súbor pohárov a pre určité štýly piva sú určené aj konkrétne poháre. Existujú tri druhy, v ktorých sa môže podávať takmer každé pivo, ale sú zameniteľné a vhodné aj na miešanie pivných nápojov.
Pint Glass - základný polliter je vysoký, zúžený pohár s rovnými stranami. Zvyčajne majú niečo viac ako pol litra, aby bol dostatočný priestor pre plnú fľašu piva aj s penou.
Pilsner Glass - ako názov napovedá, je určený na ležiaky s bohatou penou, preto je v základni užší a v hornej tretine sa rozširuje.
„Krígel“ - je klasika z pohostinstiev, ktorá je vyrobená z hrubšieho skla, obyčajne vrúbkovaná, pohár je rovný a má uško, ktoré má tú istú funkciu ako stopka – bráni prenosu tepla z ruky na nápoj.
Poháre na koktaily
Koktailové poháre sa dodávajú vo všetkých tvaroch a veľkostiach, vďaka čomu je tento druh pohárov tak univerzálny, ako aj funkčný.
Poháre "Highball" - vysoké a úzke poháre sú vhodné na všetky druhy nápojov, najmä long drinky, ako je Seven and Seven, škótska so sódou či rum s kolou. Tento typ pohára má zvyčajne 2,5 až 4 dcl a je vyšší ako staromódny pohár lowball a kratší ako pohár Collins.
Poháre "Lowball" - sú známe aj ako „staromódne poháre“ a sú vlastne kratšou verziou highball pohára. Obyčajne sa používajú na podávanie liehovín ako je whisky. Vďaka širokej a pevnej základni sú ideálne na mixovanie netekutých ingrediencií – napríklad mäty a iných byliniek – s hlavnými tekutými zložkami nápoja.
Poháre "Collins" - vyzerajú veľmi podobne ako poháre highball – jediným rozdielom je, že tento typ pohára je vyšší a užší. Poháre Collins, ktoré sa často používajú na podávanie miešaných nápojov, najmä koktailov Tom Collins a John Collins, sú vhodnou alternatívou pri podávaní koktailov, ktoré sa inak podávajú v pohári highball.
Poháre "Martini" - poháre na martini, ktoré sú známe od parížskej výstavy v roku 1925, kedy boli predstavené ako moderná alternatíva k poháru „coupe“, sa pôvodne používali na konzumáciu šampanského. Dnešná verzia má dlhšiu stopku a širší okraj, ktorý zvýrazňuje arómu aperitívu. Okrem toho strmo naklonené strany zabraňujú oddeleniu ingrediencií a tiež pomáhajú podopierať ozdoby - špáradlá a špajle.
Poháre "Rock" - nízke, široké a pevné poháre sa používajú na podávanie liehovín s ľadom ako aj destilovaných liehovín a sladkých nápojov.
Poháre na špeciálne koktaily
Špeciálne poháre, ktoré sa príliš nelíšia od vyššie spomínaných koktailových pohárov slúžia predovšetkým obľúbeným klasikám, ako aj vašim vlastným remeselným výtvorom.
Poháre "Margarita" - poháre na margaritu sú zvyčajne určené na miešané ovocné koktaily a vyrábajú sa v mnohých rôznych štýloch a prevedeniach. Najpopulárnejší je pohár s viacerými „poschodiami“ - je úzky pri stonke a široký pri okraji, ktorý sa zvyčajne zdobí soľou alebo cukrom. Ďalšia výhoda pohárov je , že sa používajú aj na servírovanie občerstvenia a predjedla, napríklad na krevetové koktaily, ovocné poháre a rôzne čipsové a zeleninové dipy.
Pohár „Grappa“ - názov napovedá, že je vhodný na vysoko-alkoholický taliansky nápoj, ktorý sa vyrába z destilovaných zvyškov hrozna a bol navrhnutý špeciálne pre tento nápoj. Grappa je citlivá na teplotu, preto majú dlhú stopku, ktorá drží štíhlu čašu s rozšíreným dnom.
Poháre "Punč" - poháre na punč sú menšie ako iné koktailové poháre a používajú sa na podávanie menších porcií silnejších nápojov, ako je vaječný likér a ovocné punče, ktoré sa najskôr zmiešajú v miske a potom sa nalejú do jednotlivých pohárov. Punčové poháre môžu ale nemusia mať rúčku a najčastejšie sú vyrobené zo skla, keramiky alebo striebra.
Poháre na whisky
Ich úlohou je ideálnym spôsobom si vychutnať destiláty, ako je whisky, ale aj brandy. Klasikou sú poháre Lowball, ale najnovšie sa whisky odporúča podávať v pohári "Glencairn".
Pohár na whisky Glencairn, ktorý existuje len od roku 2011, si už urobil meno ako „oficiálny“ pohár na whisky mnohých odborníkov. Má čašu v tvare tulipánu, ktorá je posadená na pevnom podstavci. Tvar čaše pomáha vdychovať vôňu nápoja priamo do nosa.
Poháre na likéry a destiláty
Navrhnuté sú tak, aby zlepšili zážitok z bourbonu, brandy a iných nápojov, podávaných v čistej forme.
Poháre "Shot" - nízke, malé a úzke panáky sa používajú na rýchlu konzumáciu čistého moku. Väčšinu shotov si vychutnáte priamo z pohára, niektoré koktaily sa pripravujú tak, že panák alkoholu sa spustí priamo do kokteilového základu. Pre kreatívnejšie zmesi sa používa vyšší pohár na vystavenie vrstiev farby, chuti a iných prísad.
Poháre "Snifter" - typické koňakové poháre majú krátku stopku, ktorá drží veľkú okrúhlu čašu. Tento dizajn uľahčuje uchopiť šálku do dlane, aby sa podporil prenos tepla, pretože tieto nápoje sa najlepšie podávajú pri izbovej teplote.
Materiály pohárov
Sklo je jednoznačne najvhodnejší materiál na poháre, v ktorých chcete servírovať nápoje. Ale aj tu je možnosť voľby.
Číre sklo je vhodné na firemné akcie, slávnostné príležitosti, kde pôsobí nenápadne a odľahčuje celkový vzhľad stola.
Sklo s okrajom sa hodí na luxusné svadby, udalosti s modernou estetikou, najmä ak sú v celkovom dekore prestierania použité iné kovové prvky.
Farebné sklo je ideálne pre stretnutia s vintage alebo bohémskou tematikou, firemné brandingové akcie. Farebné sklo môže dodať šmrnc alebo podporiť značku vašej spoločnosti.
Brúsený krištáľ je kráľom medzi pohármi na svadby a akékoľvek formálne udalosti. Krištáľové sklo vnesie sofistikovanosť a iskru na každú udalosť.