Radosť z užitočných vecí - teraz aj online | Kinekus

Záhrada
Kinekus
0
0

Polievanie záhrady

Všeobecne

Sucho a horúčava sú nepriateľmi záhrady. Polievanie záhrady je preto pri súčasných teplotách povinnosťou nie len pre záhradkára, ale pre každého, kto má čo i len črepník s balkónovými kvetmi.

Nesprávne polievanie dokáže v záhrade spôsobiť rovnaké škody ako prílišné sucho. Umenie polievania záhrady je však založené na prísnej logike a je preto ľahko zapamätateľné.

 

  1. Polievajme zriedkavejšie, ale riadne

Rastliny tvoria korene smerom k vlahe. Ak teda zvlažíme záhradu síce často, ale navlhčíme pritom len vrchné vrstvy pôdy, výsledkom budú rastliny s koreňmi vo vrchnej vrstve pôdy. Presne v tej, ktorá najrýchlejšie presychá. Vytvárame si tak vlastný kolobeh problémov. Čím častejšie a kratšie polievame, tým sú korienky rastlín vyššie a rastliny rýchlejšie vädnú. Polievajme preto menej často, ale výdatne.

Pozor! Výdatne nutne neznamená záplavu ako po prietrži mračien. Krhla s nádstavcom urobí niekedy lepšiu službu ako príval, ktorý vytrhá zeminu a odhalí korienky.

 

  1. Nikdy nepolievame na listy

Záhradkár lejúci prúdy chladnej vody na svoje záhony vyzerá dobre na fotografii z fotobanky. V realite sa jedná o obrovskú chybu. A to hneď z niekoľkých dôvodov. Prvým je plytvanie vodou - voda z listov sa odparí. Voda na polievanie je už teraz pomerne vzácnou komoditou - aj ak nepolievame vodou z vodovodu, je minimálne potrebné vybudovať si studňu, alebo nakúpiť vhodné nádoby na zachytávanie dažďovej vody - nechať vodu len tak sa odparovať je luxus.

Druhým dôvodom, prečo nepolievať na listy je množenie sa plesňových ochorení rastlín. 

Tretím dôvodom sú optické vlastnosti vodných kvapiek. Pôsobia totiž na rastlinách ako drobné šošovky. Čím viac páli Slnko, tým viac pália vodné kvapky rastliny. Až do momentu, kým sa neodparia. Voda na listoch teda dokáže rastliny naozaj a doslova spáliť.

 

 

  1. Ideálne je nepolievať

To sa ľahko povie, ale ťažšie plní. V každom prípade sa dá k tomuto stavu dopracovať. Samozrejme, nie na každej pôde a v každom klimatickom pásme. Vždy však pomôže, ak je na pôde vrstva mulča. Mulčovacia kôra alebo iný druh mulča zabraňuje zahrievaniu hornej vrstvy pôdy a tým udržuje vodu v pôde a robí tým polievanie menej potrebným.
 

 

Tipy

 

  • Bylinky zvyčajne nepotrebujú veľa vody. Prirodzene rastú na suchých a slnečných miestach, takže sú teplu a suchu prispôsobené. Výnimkami sú napríklad mäta a bazalka, ktoré sú na vodu náročnejšie.
  • Pre menšie záhrady vystačí na polievanie aj krhla. Krhly zo zinkovaného plechu sú odolné a vydržia desaťročia. Môže ich však poškodiť mráz, ak ich zabudneme na jeseň naplnené vodou. Preto krhly radšej vždy vyprázdnime.
  • Plastové krhly zasa môžu trpieť pri trvalom vystavení silnému slnečnému žiareniu.
  • Ak už má záhrada viac ako 200 štvorcových metrov, je lepšie zaobstarať si hadice, prípadne spojky a ďalšie príslušenstvo. 
  • Hadice dlhšie ako 30 metrov sú nepraktické a ťažké (a to aj ak používame ½ hadice), preto je múdre uľahčiť si robotu a zaobstarať si bubon na hadicu, pomocou ktorého môžeme  hadice ľahko prenášať.
Diskusia
Pridávať príspevky môže len zaregistrovaný zákazník. PRIHLÁSENIE  /  REGISTRÁCIA

V diskusií nie sú žiadne príspevky.
VYBERTE SI TÉMU
NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY