Radosť z užitočných vecí - teraz aj online | Kinekus

Záhrada
Kinekus
2
0

Ako na myši a iné hlodavce?

Pred zimou sa myši a iné hlodavce vo veľkom sťahujú do blízkosti ľudských obydlí. Ako sa pred ich "nájazdmi" účinne brániť? Mačka a myš

Najvhodnejšou ochranou pred návštevou nežiadúcich živočíchov je prevencia. V rodinných domoch je vhodnou prevenciou prítomnosť psa alebo mačky. V prípade mačky nemusí ísť o našu vlastnú, postačuje občas prikŕmiť susedovu a máme zabezpečenú lacnú ochranu aj nášho pozemku.Taktiež je vhodné mať okolie upratané tak, aby sme nevytvárali miesta, kde sa radi tieto živočíchy zdržujú. 

Základom je prevencia

Na vidieku býva najčastejším problémom prenikanie hlodavcov do obydlia, prípadne do prístavieb, kde býva uskladnené krmivo pre zvieratá. Dôležité je upraviť naše správanie tak, aby sme zamedzili ich prieniku dovnútra. Zatvárať dvere, utesniť prípadné škáry na fasáde, pri zárubniach dverí, na okná, ktorými vetráme umiestniť siete proti hmyzu. Myšiam, hrabošom, plchom stačí na vstup do nášho obydlia minimálna škára, ktorú často prehliadneme. Ak takéto miesto nájdeme, je potrebné ho vyplniť - ideálne maltou alebo sadrou.

Osvedčené pasce Pasca na myš plastová

Ak už nejakého hlodavca v domácnosti objavíme, mali by sme postupovať rýchlo, pretože ich schopnosť množiť sa je obdivuhodná. Je potrebné zvoliť pascu, ktorá je účinná a neodporuje našim zásadám. Medzi najúčinnejšie patria stáročiami overené mechanické pasce. Môžu byť v rôznom prevedení: klasické drevené pasce s kovovou mechanikou, celokovové alebo plastové s pružinou. Ako návnadu môžeme použiť rôzne kúsky údenín, orechov, no postačí aj kúsok chleba. Aromatickejšie návnady však mávajú zvyčajne vyššiu účinnosť. Výsledok hneď vidíme a často aj počujeme.

Lepidlá sú vhodné do domácnosti aj prevádzok HACCP

Do prevádzok potravinárskej prvovýroby, skladov a predajní potravín sú vhodné rôzne typy lepidiel a lepiacich dosiek. Moderné lepidlá na myši bývajú mimoriadne lepivé po dlhý čas, nevysychajú a dostatočne odolávajú vplyvom vlhkosti. Stačí si zobrať kus tvrdého papiera (lepenky), natrieť naň lepidlo v tvare vlnovky a počkať pár minút, kým sa roztečie. Takto je pasca pripravená na použitie. Do stredu môžeme dať kúsok aromatickej návnady, napr. kožu zo slaniny alebo kúsok sušienky. Pasce sa najčastejšie kladú pozdĺž steny, pod nábytok, k miestam predpokladanej skrýše. Na rovnakom princípe fungujú lepové dosky. Ich výhodou je okamžitá pripravenosť na použitie, navyše bývajú často napustené arómou, ktorá láka myši, potkany a rôzny lezúci hmyz.

Pasce sú humánne Pasca na myš - domček

Samozrejme, existujú aj odchytové pasce, ktoré hlodavca o život nepripravia. Medzi ne patria aj dokonale vyvážené, lomené plastové tunely. Na koniec tunela sa umiestni „voňavá“ návnada a pasca sa otvorí. Po nastražení pasce vojde hlodavec dovnútra a lezie na zadnú šikmú plošinu za návnadou. Tým sa naruší vyváženie, predná časť pasce sa nadvihne a dvierka sa vlastnou váhou uzavrú. Na spodnej časti býva navyše poistka proti jednoduchému otvoreniu vstupných vrátok. Takto chyteného tvora môžeme bezpečne vypustiť do prírody. Na inom princípe funguje odchytová klietka – domček. Dnu položíme návnadu za ktorou sa myška cez malý, zužujúci sa otvor prepchá, nepustí ju to ale späť. Následne môžeme myš vypustiť prostredníctvom pákového otvárania v spodnej časti pasce.

Elektronické plašiče

Pri prevencii výskytu môžeme využiť aj niektorý z elektronických plašičov alebo odpudzovačov. Na trhu je mnoho druhov, ktoré sa líšia dosahom, frekvenciou zvuku, ktorý vydávajú, ale aj tým, či vysielajú stále na rovnakej frekvencii, alebo sa táto časom mení. Veľký rozdiel je v ploche, ktorú konkrétny plašič dokáže „obhospodáriť“. Pri účinnosti cca 300 m2 je dosah do vzdialenosti asi 10 m od zdroja, pričom je potrebné si uvedomiť, že signál neprechádza cez murované steny. Majitelia domácich zvierat by si ale mali uvedomiť, že to, že nepočujú vydávaný zvuk oni, neznamená, že ho nepočujú ich zvieratá.

Každé zviera má v prírode svoju funkciu

Mnoho ľudí trápi aj výskyt väčších zvierat na ich pozemku, napr. kún. Na ich odchyt sa využívajú klietkové pasce, ktorých úlohou je zviera chytiť, ale neublížiť mu. Každé zviera má v prírode svoje miesto. Po prenesení ďaleko od ľudských obydlí ich môžeme vypustiť s dobrým pocitom, že môžu ďalej vykonávať svoju úlohu v prírode.

Diskusia
Pridávať príspevky môže len zaregistrovaný zákazník. PRIHLÁSENIE  /  REGISTRÁCIA

V diskusií nie sú žiadne príspevky.
VYBERTE SI TÉMU
NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY