Radosť z užitočných vecí - teraz aj online | Kinekus

Záhrada
Kinekus
0
0

Ako vybrať správne záhradné nožnice

Všeobecne

 

Kvalita je základ

 

A základom nožníc je čepeľ. Tá by mala byť z čo nakvalitnejšej ocele. Zároveň si treba uvedomiť, že kvalitná oceľ na rezné nástroje nie je nerezová, ale uhlíková, takže sa o ňu treba riadne starať, mazať ju a chrániť pred koróziou.
Pri veľkej záhrade s množstvom stromov, prípade vo vinici isto oceníte aj ergonómiu rukovätí. Tie by mali byť nielen správne tvarované, ale aj poplastované a ešte lepšie pogumované (prípadne kombinácia obojeho).

 

Nožnice na konáre

 

Základným modelom každého výrobcu sú záhradné nožnice s jednou čepeľou. Druhá čepeľ je nahradená nákovkou, o ktorú sa oprie strihaný konár. Je to jednoduché riešenie, ktoré funguje na skracovanie konárov a väčšinu ďalších prác, nie je však praktické, ak potrebujete odstrihnúť jeden konár tesne pri druhom - a to sa pri reze drevín deje pomerne často.V takom prípade už potrebujeme dvojčepeľové nožnice.

Aj malé nožnice sú dnes vybavené pákovým mechanizmom, ktorý najmä krehkejším záhradkárkam uľahčuje strihy hrubších konárov. Existujú aj modely s otočnou spodnou rúčkou. Jej otáčanie kompenzuje stláčanie ruky a obmedzuje sa tým únava aj tvorba otlakov.

Ďalšími bežnými funkcionalitami nožníc sú pružiny, ktoré uľahčujú otváranie a zaisťovacie mechanizmy, ktoré zabezpečujú bezpečný prevoz a uskladnenie nožníc.

Bežné jednoručné nožnice dokážu prestrihnúť konáre do hrúby približne 25 milimetrov. Pre všetky ostatné práce by sme mali použiť veľké nožnice na konáre - či už obyčajné, alebo pákové. Tie umožňujú použiť namiesto sily

záprstných svalov jednej ruky silu celej hornej polovice tela - čo je značný rozdiel a uľahčenie.

Veľké pákové nožnice majú často teleskopické rúčky z ľahkého materiálu.

 

Nožnice na trávu

 

Ak potrebujete zastrihnúť pedantne trávu na miestach, kam sa nedostane kosačka ani vyžínač, skúste použiť nožnice na trávu. Sú špeciálne tvarované na zastrihávanie trávnika - totiž zatiaľ čo rúčky sú nastavené štandardne (zhora dole), čepele sa pohybujú vo vodorovnom smere. Samozrejme, tieto čepele sú dlhšie zvyčajne okolo 20 centimetrov.
Uhol čepelí voči rúčke je možné na niektorých modeloch zaaretovať v inej ako 90-stupňovej polohe, čo môže v niektorých situáciách uľahčiť prácu, často je ale tento mechanizmus skôr zdrojom problémov.

 

Nožnice na živý plot

 

Tvarovo sa jedná o medzistupeň medzi nožnicami na konáre a nožnicami na trávnik.

Ich úlohou je totiž síce strihať konáre, ale len tie malé, čiže skôr konáriky. Čepeľ teda nemusí byť až natoľko prepákovaná, ako pri plnokrvných nožniciach na konáre. Väčšia dĺžka čepele umožňuje rýchlejšie strihanie. Aby šla práca naozaj rýchlo, sú aj rúčky týchto nožníc dlhšie (často teleskopické) a určené jednoznačne pre strihanie pomocou oboch rúk.

Diskusia
Pridávať príspevky môže len zaregistrovaný zákazník. PRIHLÁSENIE  /  REGISTRÁCIA

V diskusií nie sú žiadne príspevky.
VYBERTE SI TÉMU
NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY