Radosť z užitočných vecí - teraz aj online | Kinekus

Záhrada
Kinekus
0
0

Ako vybrať vhodnú netkanú textíliu

Všeobecne

Na výrobu netkaných textílií sa používajú plasty - recyklované aj nerecyklované a ďalšie materiály. Najdôležitejšie sú polyméry, konkrétne polypropylén a polyester. Spoločnou vlastnosťou týchto plastov je odolnosť - voči klimatickým podmienkam, UV žiareniu, plesniam a ďalším faktorom. Výsledkom je pomalý rozklad.

Biela netkaná textília

 

Netkané textília môžu plniť viaceré funkcie. Najzákladnejšou funkciou je ochrana rastlín. Tú poskytuje biela netkaná textília. Dokáže ochrániť rastliny pred rannými mrazíkmi, ale aj pred slnečným žiarom v lete. Na jeseň sa zasa dá použiť ako ochrana pred jesennými mrazíkmi, ak potrebujeme rastliny ochrániť do času, kým nedozrú posledné plody úrody. Biela netkaná textília dokáže rastliny ochrániť aj pred prívalovým dažďom, krúpami a vetrom. Naopak, prepúšťa vodu vo forme zálievky či mierneho dažďa a rovnako prepúšťa svetlo. Biela netkaná textília je teda akýmsi moderátorom extrémov počasia.

 

 Tmavé netkané textílie

Čierna a hnedá farba geotextílie signalizuje, že sa jedná o produkty, určené na použitie na zemi.
Ak sa chystáme budovať okrasný záhon, často sa pri jeho tvorbe využíva mulčovanie. To chráni pôdu pred vysychaním, ale aj pred prerastaním buriny. Tej by sme sa museli zbavovať zbytočnou namáhavou prácou, prípadne pôdu zamorovať herbicídmi. Čierna či hnedá netkaná textília je vítanou podkladovou vrstvou mulča, pretože efektívne potláča rast nežiadúcich rastlín a udržuje vlahu v pôde. Zároveň tieto netkané textílie zabraňujú premiešavaniu mulča a pôdy. Mulč je totiž často tvorený kôrou, ktorá je síce prírodná, môže však nežiadúcim spôsobom meniť fyzikálne a chemické vlastnosti pôdy.

Diskusia
Pridávať príspevky môže len zaregistrovaný zákazník. PRIHLÁSENIE  /  REGISTRÁCIA

V diskusií nie sú žiadne príspevky.
VYBERTE SI TÉMU
NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY