Radosť z užitočných vecí - teraz aj online | Kinekus

Záhrada
Kinekus
0
0

Ako vybrať dobrú motyku

Všeobecne

Motyka je nástroj, ktorý vznikol kdesi na začiatku poľnohospodárstva a dodnes si zachováva svoj základný tvar aj funkciu.
Samozrejme, postupom času vznikli rôzne motyky, ktoré sa líšia spôsobom použitia aj tvarom, ale takmer vždy sa jedná o oceľovú hlavicu, ktorá je nasadená na drevenej rúčke. Aj tu však žijeme v modernej dobe a mnohé menšie motyčky sú vyrábané z plastu, prípadne je plastová aspoň rúčka.

 

Pre väčšinu záhradkárov bude stačiť motyka zváraná z oceľového plechu. Je pomerne ľahká. Rúčka býva drevená, takže v prípade zlomenia sa dá ľahko vymeniť za novú. Že sa jedná o zváraný plech nie je problémom. Aj takáto motyka zvládne dlhé roky verne pracovať v bežných podmienkach - najmä ak si uvedomíme, že väčšina ťažkých prách na záhradách sa dnes už vykonáva pomocou strojov a na motyky sa dostane skutočne výnimočne a zvyčajne pri ľahších prácach.

Za ľahkú prácu s motykou sa považuje aj okopávanie a pletie buriny. Na túto poslednú prácu sa používajú ľahké úzke motyčky, ktoré majú rovnú alebo špicatú čepeľ. Zvyčajne sa dajú použiť aj na prevzdušňovanie. V takom prípade sú vybavené na opaku dvoma alebo troma hrotmi. Široké motyčky, ktoré majú čepeľ nízku, ale širokú a upevnenú pomocou dvoch silných drôtov po okrajoch, sa používajú na pletie.

Existujú aj “hybridné” modely, ktoré majú na jednej strane rovnú a na druhej špicatú hranu. Tieto je možné používať podľa kvality pôdy - na tvrdšie pôdy sa používa strana s hrotom, na mäkšie stačí rovná hrana.

Čo sa týka veľkostí, v ponuke sú všetky možné typy s dĺžkou od 120 po 25 centimetrov. Tie väčšie sa používajú na spomínané pletie a prevzdušňovanie väčších hriadok, najmenšie skôr na drobné práce na okrasných a vyvýšených záhonoch.

Aj keď existujú moderné materiály a výrobky z plastov majú dokonca ergonomicky tvarované a pogumované rukoväte, stále je možné zakúpiť si skutočne odolné motyky z tradičnej ocele - a to veľké aj menšie modely. Kovaná motyka má výhodu hrubšieho a zvyčajnejšie kvalitnejšieho materiálu, ktorý nemá slabinu v podobe zvaru - motyka sa totiž vykováva v jednom kuse. Slabinou môže byť vyššia hmotnosť - vždy však existuje možnosť vybrať si menší a teda ľahší model.

Diskusia
Pridávať príspevky môže len zaregistrovaný zákazník. PRIHLÁSENIE  /  REGISTRÁCIA

V diskusií nie sú žiadne príspevky.
VYBERTE SI TÉMU
NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY