Ako si spraviť úžasný kotlíkový guláš priamo na záhrade? Treba sa zamerať na vhodné kotlíky na guláš a na správny recept alebo ovplyvní čaro „guláš párty“ aj niečo iné?
„Guláš párty“ priamo vo vašej záhrade? To vôbec nie je zlý nápad. A dokonca nie je neuskutočniteľný. Všetko, čo potrebujete je správny kotlík na guláš, pekné ohnisko, dobrý recept a kvalitné ingrediencie. Keď k tomu všetkému primiešate elán a chuť baviť sa, určite bude vaša „gulášová párty“ nezabudnuteľným zážitkom.
Vytvorte si klasické ohnisko pomocou skál zo záhrady či z okolia, alebo stavte na bezpečnejšiu verziu a vyberte si hotové ohnisko. Predídete vďaka nemu úniku iskričiek pomedzi kamene počas varenia gulášu i počas „opekačky“ a zároveň obohatíte svoju záhradku o skvelý dizajnový doplnok.
Výhoda nerezového kotlíka oproti smaltovanému je totiž najmä v jeho odolnosti. Zvýšená odolnosť sa síce odráža na cene nerezových kotlíkov, no keby ste ho chceli brať na miesta s väčším rizikom poškrabania či pádu, určite sa vám jeho kúpa oplatí. Nerezový kotlík na guláš totiž môžete používať aj keby sa vám ho nechtiac podarilo poškrabať a podobne.
No ak rátate s tým, že váš kotlík na guláš ostane prevažne vo vašej záhradke, nemusíte sa báť ani starej klasiky, smaltovaného kotlíka, ktorý vašej „guláš párty“ dodá poriadnu atmosféru.
Na takú bežnú „gulášku“ vám však postačí kotol na guláš vo veľkosti od 8 do 10 (prípadne 13 alebo 16) litrov, podľa toho, či chcete uvariť guláš pre štyroch (napríklad namiesto nedeľného obeda) alebo chcete pohostiť celú rodinu, vrátane vašich skvelých susedov.
Keď už budete mať všetko prichystané, určite by ste sa začali obzerať po dobrom recepte. Aby ste nemuseli dlho hľadať, jeden vám prinášame aj tu:
Ingrediencie:
Postup:
Očistíme, umyjeme a pripravíme ingrediencie – cibuľu nakrájame na malé kúsky, mäso a zemiaky nakrájame na kocky. Na oleji speníme cibuľu. Keď je cibuľka opražená do zlata, pridáme hovädzie mäso, ktoré mierne osmahneme, zalejeme vodou a varíme asi ½ hodiny. Potom pridáme bravčové mäso a za hrsť nakrájaných zemiakov, osolíme, okoreníme, pridáme sladkej papriky (prípadne pridáme aj ďalšie koreniny – podľa chuti) a prikryté varíme ďalšiu hodinu až hodinu a pól, z času na čas premiešame a podlejeme vodou. Keď je mäsko takmer hotové, pridáme zvyšné zemiaky, opäť zalejeme vodou, prípadne dokoreníme, a ešte aspoň pol hodiny varíme. Po pól hodine skúsime, či sú mäso a zemiaky uvarené (mali by byť mäkké a mali by sa dať ľahko krájať). Keď je guláš hotový, nakladáme na taniere a užívame si úžasnú vôňu a chuť