Radosť z užitočných vecí - teraz aj online | Kinekus

Záhrada
Kinekus
0
0

Ako na hlodavce v záhrade – kvalitné pasce

Všeobecne

Máte na záhrade hlodavce? Nepomáha ani kvalitné oplotenie, ktoré ste okolo pozemku postavili? Už vám lezú na nervy tak, že ste začali brúsiť všetky nože, aby ste ich vlastnoručne pochytali? Nemusíte sa trápiť! Odložte nože naspäť do zásuviek – poradíme vám, ako si s hlodavcami poradiť.

„Chytil si sa do pasce“

pasca na myši, pasca na hlodave, kovová pasca na myši, strunová pasca na myši, klasická pasca na myši

..hovorí klasický slovenský frazeologizmus, ktorý dokonale vystihuje význam klasických pascí. Ich úlohou je chytiť (a prípadne aj zabiť) hlodavce, ktoré sa „k“ alebo „do“ pasce dostanú.

Určite viete, ako také bežné pasce na potkany a myši vyzerajú a fungujú. Tam, kde myši, potkany a iné hlodavce najčastejšie behajú, rozložíte pasce na potkany alebo na iné hlodavce.Na určené miesto položíte nejaké lákadlo (kúsok jedla alebo na to určené krmivo či granule) a necháte hladné hlodavce, aby sa do pasce chytili.

Pasce na potkany a hlodavce pritom poznáme vo viacerých variantoch. Najbežnejším druhom sú pasce s kovovou strunkou, ktorá sa uvoľní po tom, ako si maškrtný hlodavec príde vziať potravu uloženú na pasci. Pri tejto metóde by mal nevyžiadaný návštevník aj uhynúť. 

domčeková pasca na hlodavce, domčeková pasca na potkany, plastová domčeková pasca

Ďalším druhom sú pasce, vo forme domčeka alebo klietky, do ktorých sa hlodavce poľahky dostanú, no vzhľadom ich na mechanizmus sa už nedostanú z pasce von. Tento druh pasce môžete použiť vtedy, ak chcete zviera chytiť, ale nie zabiť. Ak zviera v pasci nájdete dostatočne skoro, môžete ho vypustiť niekde ďaleko od svojho príbytku. V prípade potreby však zviera môžete nechať v pasci aj uhynúť.

Ach, to lepí

lepidlo na myši, pasca na myši vo forme lepidla, lepidlo na hlodavcePrincíp fungovania lepidlovej pasce hádam ani netreba vysvetľovať. Zviera po lepidlovej pasci alebo po lepidle (ktoré môžete dať na kartón, stromy, kríky, na oplotenie na začiatku pozemku...) postúpa, nalepí sa na ňu a uhynie. Lepidlá na pasciach sú neschnúce, takže ich môžete používať dlhodobo (prípadne aj opätovne). Hlodavce pritom k pasci prilákate kúskom potravy alebo otravy na to určenej.

Krmivá, lákadlá, otravy

„Ná, ná, ná...“

„Poď sem, póď!“

otrava na potkany a hlodavce, návnada na hlodavce

Tak takto asi hlodavce neprivoláte a ani nechytíte do pasce. Radšej stavte na overené krmivá, ktoré hlodavcom príjemne voňajú a prilákajú ich až do pripravenej pasce. Tieto vábidlá sú ponúkané v rôznych variantoch – ako parafínové bloky, mäkké návnady a podobne. Väčšina z nich funguje aj ako otrava s okamžitým či oneskoreným účinkom (to znamená, že ak by zviera otravu iba „zhrablo“ a náhodou by sa mu úplne v poriadku podarilo utiecť, neuhynie do pár minút niekde pred vašim prahom či na prostriedku pozemku, ale povedzme, že až o pár hodín v jeho nore či brlohu).

Odpudzovač hlodavcov nezabije, iba odplaší

plašič krtkov, elektrický odpudzovač krtkov a hlodavcov

Ak ste humánnejší typ alebo vám hlodavce práve nevyjedajú špajzu či neničia úrodu, len proste zavadzajú, môžete použiť odpudzovač hlodavcov. Je to (poväčšine) elektrické zariadenie, ktoré na báze elektromagnetických impulzov alebo ulrazvukových vĺn odplašuje hlodavce, ktoré sa dostanú do blízkosti niekoľko metrov od odpudzovača. Zvieratám tieto vlny natoľko prekážajú, že sa k vášmu pozemku či domu nepriblížia, ani keby mohli prejsť cez zničené oplotenie či otvorené okno. Navyše k ich použitiu nepotrebujete žiadne návnady, zväčša iba baterky alebo elektrickú energiu.

Nože nechajte v kuchyni, použite radšej pascu

Áno, čítate správne. Ak ste doteraz nevedeli čo s hlodavcami, teraz ste si určite vybrali ten správny spôsob, ako na ne. Takže, nože pokojne nechajte v kuchyni. Použite radšej pascu. A ostáva na vás, či už si vyberiete ekologický odpudzovač, alebo klasické lepidlá či pasce na potkany a hlodavce s lákadlom vo forme krmiva alebo otravy.

Diskusia
Pridávať príspevky môže len zaregistrovaný zákazník. PRIHLÁSENIE  /  REGISTRÁCIA

V diskusií nie sú žiadne príspevky.
VYBERTE SI TÉMU
NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY