Radosť z užitočných vecí - teraz aj online | Kinekus

Záhrada
Kinekus
8
0

Rozmnožovanie rastlín v lete

Všeobecne

Možno by bolo lepšie použiť názov množenie, pretože všetky rastliny sa technicky rozmnožujú v lete :-). A dnes máme na mysli práve umelé namnoženie rastlín vegetatívnym spôsobom.

Aj pár ušetrených eur sa ráta a pre začiatočníkov je o zaujímavý projekt na rozvoj záhradníckych zručností. Zároveň je to dobrý spôsob na získanie presne tých rastlín, odrôd a kultivarov, ktoré vidíme v záhrade našich známych. Predsa len, je to rozdiel, keď vidíme rastlinu v životnej veľkosti a keď vidíme sadeničku, ledva vytŕčajúcu z plastového črepníka v záhradnom centre.

 

Teória

Rastlinky sa rozmnožujú pohlavne ale aj nepohlavne.

My sa dnes sústredíme na nepohlavné rozmnožovanie “s dopomocou”. Niektoré spôsoby sú vhodnejšie pre jarné alebo jesenné mesiace, takže ich necháme nabudúce.

 

Delenie trsov

Z letných spôsobov  je najjednoduchšie delenie trsov. Síce je vhodnejšie deliť ich na jar a jeseň, pri dobrej zálievke nie je problém deliť rastliny aj počas letného obdobia.

Ako napovedá názov, delíme trsy tráv, ale aj pôdopokryvných rastlín, trvaliek a skalničiek.

Na tento spôsob nám stačia aj holé ruky. Ak je trs príliš tuhý a rastliny posplietané do riadneho dredu, môžeme použiť aj dvojo záhradníckych vidiel, ktoré zapichneme do trsu tesne jedny hroty vedľa druhých, “chrbtom od seba”. Potom postupne zatláčame rúčky vidiel k sebe navzájom, čím sa začnú hroty od seba vzďaľovať a trhať trs.

V prípade najväčšej núdze a najpevnejších trsov môžeme použiť aj nôž.

Oddelené časti hneď sadíme a hojne zalievame..

 

Letné odrezky

 

Druhou letnou metódu delenia a rozmnožovania rastlín sú letné odrezky.

Týmto spôsobom môžeme množiť dráč, ceanot, skalníky, bršlen,vavrín, kalinu, ale aj ďalšie druhy ako napríklad eskalónie, hebe, gaultérie (pernettya) či skimiu.

Základným pravidlom v tomto prípade je používať iba zelené nezdrevnatené časti rastliny.

Ako prvé si pripravíme vhodné kvetináče a naplníme ich zmesou piesku a kompostu.

Pripravíme si aj zakoreňovací hormón - ten bude pre správny rozvoj rastliny kľúčový.

 

Môžeme odobrať tzv. pätový odrezok (odtrhneme zelený bočný výhonok aj s pätkou - čiže časťou hrubšej stonky), alebo odrežeme odrezok zo stonkového vrcholu.

 

V jednom aj druhom prípade by celý odrezok by nemal byť dlhší ako 15 centimetrov. Dĺžka však závisí v prvom rade od celkovej veľkosti rastliny, takže celková dĺžka odrezku môže spokojne byť aj 3 centimetre.

 

 

 

 

 

 

 

 

Potom odrezok ošetríme. Najskôr na spodnej polovici odstránime listy, potom spodné 1-3 centimetre odrezku namočíme vo vode a ponoríme do zakoreňovacieho hormónu (ak používame gelový hormón, nemusíme namáčať do vody). U veľkolistých rastlín zostrihneme na polovicu dĺžky aj listy.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Následne urobíme v kvetináči do pripraveného kompostu úzke jamky napr. ceruzkou a zasadíme až po prvé spodné listy.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Okolie sadeničky jemne zatlačíme. Do jedného kvetináča môžeme nasadiť aj viac sadeničiek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kvetináč uložíme na chránené miesto v tieni. Polievame dobre, ale nerobíme z kvetináča bažinu. Môžeme však zabaliť celý kvetináč aj  s rastlinkami do igelitovej tašky a vytvoriť tak vlhkejšiu mikroklímu. Nepoužívame však zelené igelitky!

Pri celej operácii je dôležitá rýchlosť.

Rastliny môžeme vysádzať z kvetináčov na stále stanovište na jeseň.

Diskusia
Pridávať príspevky môže len zaregistrovaný zákazník. PRIHLÁSENIE  /  REGISTRÁCIA

V diskusií nie sú žiadne príspevky.
VYBERTE SI TÉMU
NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY