Práve teraz ZĽAVA 10% úplne na všetko s kódom JAR10. Platí pre objednávky online - kuriér, Packeta. Neplatí pre osobný odber. 

Radosť z užitočných vecí - teraz aj online | Kinekus

Záhrada
Kinekus
0
0

Grilovanie nás baví

Gril Texas

Na grile sa dajú pripravovať jedlá zo zeleniny, z húb, ovocia, no najmä z mäsa akéhokoľvek druhu. Správnou prípravou dochádza k zvýrazneniu chuti najmä hovädzej roštenky, bravčovej krkovice, mäsa z kuracích stehien, rýb. Aký gril si vybrať?

Grilovanie patrí k obľúbeným oddychovým činnostiam počas voľných letných chvíľ. Vôňa grilovania dráždi chuťové poháriky. Navyše, takáto príprava jedla je vyhľadávaná pre svoju špecifickú chuť. Možností na grilovanie je veľa. Okrem tradičných grilov rôznych tvarov, veľkostí, materiálov, s doplnkami či bez, kde sa spaľuje drevené uhlie, prípadne grilovacie brikety lisované z prachu dreveného uhlia, či zo zuhoľnatených šupiek kokosových orechov, ktoré dodajú pripravovanému jedlu špecifickú chuť, sa vyrábajú grily elektrické a plynové. Pri plynových griloch sa na akumuláciu a rozvod tepla používajú lávové kamene, prípadne špeciálne tvarované rošty, ktoré sú jednoduchšie na údržbu. Najmenej práce je pri elektrickom grile. Klasika je ale použitie grilu na drevené uhlie - mäso okrem chuti aj tradične vonia. Správne rozpálené je vtedy, keď sa na povrchu urobí biela vrstva.Rozpálené grilovacie uhlie a brikety

Spôsoby grilovania

Rovnako ako je k dispozícii množstvo grilov, tak poznáme aj veľa spôsobov grilovania. Grilovať môžeme priamo aj nepriamo. Priame grilovanie používame najmä na menšie porcie. Využíva sa pôsobenie vyššej teploty, ktorá na povrchu grilovaného mäsa uzatvorí póry a mäso ostane vo vnútri šťavnaté, pričom napovrchu sa vytvorí chutná kôrka. Pri priamom grilovaní rozprestrieme rozpálené drevené uhlie rovnomerne po celej ploche grilu, takže všetok žiar z rozžeravených uhlíkov prechádza priamo na mäso. Ideálna teplota v grilovacej časti sa pohybuje okolo 300 °C. Nepriame grilovanie používame pri väčších porciách, kde sa griluje pomocou nižšej teploty, ale dlhší čas. Takto sa aj Grilovanieväčšie kusy mäsa dostatočne vo vnútri prepečú a nedochádza k „spáleniu“ povrchu. Postupujeme tak, že rozpálené drevené uhlie rozprestrieme po okrajoch grilu, mäso uložíme na stred grilu, gril privrieme a necháme horúci vzduch cirkulovať vo vnútri. Pri tomto spôsobe grilovania sa využíva teplota nižšia ako 200 °C. Postup priameho a nepriameho grilovania sa dá využiť okrem klasických grilov aj pri plynových. Pri priamom grilovaní zapneme všetky horáky, pri nepriamom iba krajné horáky. Tomu prispôsobíme aj rozloženie potravín na rošte.

Tip: Rozdeľte si gril na dve polovice a kúrte iba na jednej. Tú využite na rýchle zatiahnutie mäsa, potom ho presuňte na druhú časť a nechajte ho pomaly grilovať. Odmenou bude šťavnatý kus mäsa.

Vhodné pomôcky

Netreba zabúdať na vhodné pomôcky. Správne zvolené grilovacie náradie nám zjednoduší obsluhu. Pri grilovaní mäsa používame kliešte a zásadne sa vyhýbame vidličkám. Na tepelnú úpravu zeleniny je vhodné použiť špeciálnu dierovanú panvicu. Pri mäse netreba zabúdať na jeho „oddýchnutie“ – po zložení z grilu ho necháme približne 5 minút odstáť v keramickej miske – mäso do seba vtiahne chute, ktoré zostali na povrchu. Môžeme ho aj zľahka potrieť maslom, chuť mäsa sa tým zjemní.

Recept:

Grilovaná kukuricaGrilovaná kukurica

4 ks cukrovej kukurice, 1 dl olivového oleja, 2 kávové lyžičky vegety, petržlenová vňať, 3 strúčiky cesnaku, sušené chilli

Olej, vegetu, petržlenovú vňať, prelisovaný cesnak a rozdrvené chilli (množstvo podľa chuti) zmiešame, potrieme kukuričné klasy a dáme ich na gril. Veľké klasy môžeme rozdeliť na 2-3 časti. Kukuricu postupne otáčame, aby sa prepiekla po celom obvode. Po ugrilovaní ju necháme krátko oddýchnuť a podávame. Dobrú chuť.

 

Pozrieť ponuku pomôcok na grilovanie

Diskusia
Pridávať príspevky môže len zaregistrovaný zákazník. PRIHLÁSENIE  /  REGISTRÁCIA

V diskusií nie sú žiadne príspevky.
VYBERTE SI TÉMU
NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY