Radosť z užitočných vecí - teraz aj online | Kinekus

Domácnosť
Kinekus
1
0

Ako sušiť huby a bylinky prírodne a efektívne? Vyskúšajte siete na sušenie

Všeobecne

 

Nazbierané bylinky, huby a ďalšie lesné plody netreba umývať. Ak treba, je to znak, že sme ich zbierali na nesprávnom, napríklad veľmi prašnom mieste. Bylinky aj huby by pri zbere mali byť dostatočne čisté, takže dodatočné umývanie nie je potrebné, dokonca je kontraproduktívne. Voda môže spôsobiť rast plesní a to nechcete. A ako správne sušiť huby a bylinky?

Postup ako sušiť huby a bylinky

Zatiaľ čo bylinky stačí pred sušením vytriediť a odstrániť poškodené časti, huby je potrebné nakrátať na tenké pásiky. Sušenie by malo prebiehať na teplom a dobre vetranom mieste. Nikdy však bylinky ani huby nesušte na priamom slnečnom svetle.

Získajú tak neprirodzenú hnedú farbu - znak toho, že sú spálené a UV žiarenie rozložilo mnoho účinných látok. V takom prípade si do čaju môžete dávať aj seno. Účinok na zdravie bude rovnaký.

Na sušenie je preto ideálne tienisté miesto napríklad na terase, balkóne, verande. Skrátka kdekoľvek, kde sa na bylinky a huby nepozrie slnko.

Naplnené siete na sušenie

Bežným riešením je použitie rôznych rámikov uložených na radiátoroch. Je to celkom dobré riešenie, ale kto pravidelne utiera doma prach, už tuší, kde môže byť problém.

Áno, vaše starostlivo sušené bylinky a huby budú na záver plné prachu. To si do čaju ani polievky dávať nechcete. Problémy s priestorom elegantne riešia siete na sušenie.

banner siete na susenie

Prečo sušiť huby a bylinky v sieti na sušenie

V prvom rade sú skladné. V čase, keď sa nepoužívajú, zaberajú minimum miesta a sú uložené vo vlastnom obale. Aj keď sa rozložia, nezaberajú oveľa viac, ako štvrť štvorcového metra.

A predsa využiteľná plocha tých najväčších presahuje dva štvorcové metre. Ako je to možné? Trik sa skrýva v poschodiach. Siete sú poschodové, takže ideálne využívajú priestor.

Pokiaľ budete sušiť na mieste, kde sa občas môže vyskytnúť silnejší vietor, čiže napríklad na terase alebo balkóne, určite si vyberte model so zipsovým uzáverom. Vyhnete sa tak nepríjemnému znehodnoteniu sušených plodov. V ponuke sú hneď dva takéto modely. Závisí len od vás, akú veľkosť potrebujete.

prázdna sieť na sušenie

Sieť na sušenie zavesíte na krytom mieste na balkóne, naložíte byliky či huby, prípadne oboje. O zvyšok sa znova postará príroda. Teplo a vetrík za niekoľko dní vysušia plody leta a pripravia ich na zimu.

Ako skladovať sušené hríby a bylinky

Bylinky aj huby uskladňujeme, až keď sú dokonale vysušené. Len také totiž vydržia bez množenia plesní. Ak si nie ste istí, nechajte ich radšej sušiť o deň či dva dlhšie.

Skladovanie je u väčšiny vysušených plodov veľmi jednoduché. Bežne sa používali aj používajú závesné vrecúška z prírodných tkanín - ľanu alebo bavlny. Je to však starý spôsob, ešte z čias, keď nebolo rozšírené používanie skla alebo keramiky.

Žiadnu chybu neurobíte, ak bylinky či huby uskladníte vo väčších či menších sklenených pohároch alebo dózach. Dôležitý je tesný uzáver. Miesto skladovania by malo byť tmavé a suché.

Tak vám plody leta budú prinášať radosť zo zdravého čaju a  dobrej chuti hubovej omáčky počas celej zimy.

banner sklenene dozy

 

Diskusia
Pridávať príspevky môže len zaregistrovaný zákazník. PRIHLÁSENIE  /  REGISTRÁCIA

V diskusií nie sú žiadne príspevky.
VYBERTE SI TÉMU
NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY