Práve teraz ZĽAVA -10% úplne na všetko s kódom JAR10. Platí pre objednávky online - kuriér, Packeta. Neplatí pre osobný odber. 

Radosť z užitočných vecí - teraz aj online | Kinekus

Domácnosť
Kinekus
3
0

Prečo je pitie čaju prospešné?

Všeobecne

Dôvody obľuby čaju sú dva. Ten prvý je čisto medicínsky - čaje sú skrátka zdraviu prospešné.  Už len pre nižší obsah kofeínu oproti káve.  Ale aj keď je kofeínu v čaji menej až o 30-60%, stále má dostatočný účinok. Skôr sa dá povedať, že nie je málo kofeínu v čaji, ale príliš veľa kofeínu v káve.
Ale aj ďalšie účinky čaju vôbec nie sú zanedbateľné.


Nerezový čajník vhodný aj na indukčné sporáky

 

Zdravotné účinky čaju

 

Pitie obyčajného čierneho čaju znižuje riziko infarktu a celkovo pomáha predchádzať ochoreniam srdca.

Aj v boji proti zubnému kazu je čaj preukázateľne úspešný. Ale dobre pôsobí aj na žalúdok a črevá.
Pokiaľ necháme čaj lúhovať dlhšie a zvýšime tak obsah trieslovín vo výluhu, zlepšíme tým jeho schopnosť bojovať proti vírusom. Dlhším lúhovaním zároveň zaistíme, že čaj nebude obsahovať len kofeín  (čo sa deje pri lúhovaní trvajúcom 2-3 minúty), jeho účinky budú miernejšie, budú trvať o čosi dlhšie a šálka čaju bude pôsobiť skôr upokojujúco.
Čaj pomáha vyrovnávať hladinu krvného cukru - človek teda nemá tak často pocit “vlčieho hladu”, čo pomáha v boji proti obezite a mnohým ďalším zdravotným komplikáciám, ktoré z nej pochádzajú. Z dôvodu stabilizácie hladiny krvného cukru je čaj vhodný aj ako prevencia v boji proti cukrovke.

A samozrejme, čaj má aj dezinfekčné účinky.



Z našej ponuky si každý vyberie šálku podľa svojho vkusu

 

Ovládnite pomocou čaju čas

 

Tým druhým dôvodom obľúbenosti čaju je psychológia.
Aby ste si pripravili čaj, potrebujete čas. Čas na pestovanie, zber, úpravu… Ale aj čas na uvarenie vody, vyrobenie výluhu. Potrebujete keramiku, ktorá zvládne udržať v sebe horúcu vodu a dokáže ju aj dlho horúcu udržať.

Kedysi bol preto čaj nápojom cisárov, kráľov, skrátka vyšších vrstiev. Nápojom tých, ktorí si mohli dovoliť zberačov, sušičov, námorníkov a sluhov, ktorí z lístkov čajovníka vyrobili nápoj.

Bol nápojom pre tých, ktorí si mohli dovoliť doviezť si nápoj z druhého konca zemegule a mali čas vychutnať si ho.
Ostatne, hoci v Číne čajové obrady zanikli, v Japonsku si stále môžu turisti vychutnať čaj aj tradičným spôsobom. Ako niekto, kto zabudne na stres a užíva si svoj čaj.
Tento moment ostatne čaju zostal dodnes. Zatiaľ čo kávu pije každý, kto sa náhli a potrebuje nakopnutie, aby dobre využil svoj krátky čas, čaj je na tom inak - pijeme ho, keď chceme zažiť chvíľu pokoja. Keď pijeme čaj, máme pocit, že svoj život máme pod kontrolou.

A je úplne jedno, aký čaj si vyberieme.

V Číne a v Ázii všeobecne je obľúbený zelený čaj. Z jednoduchého dôvodu, ktorý sa spája s históriou čaju. Obyčajný sušený čaj je zelený. Aby však prečkal cestu do Európy, musí byť čaj aj fermentovaný. A proces fermentácie z neho urobí náš známy čierny čaj. Preto si pod pojmom čaj predstavíme onú sypkú čiernohnedú zmes. Tak k nám bol kedysi dovezený.
Samozrejme, v oblasti čaju nie sme odkázaní len na lístky čajovníka. Naša príroda nám počas roka ponúka desiatky možností, ako si vyrobiť “obyčajné” ale aj liečivé čaje z čerstvých či sušených byliniek. Najnovšie sa stali obľúbenými dokonca ovocné čaje.


Kanvica z borosilikátového skla vydrží aj na plynovom či elektrickom sporáku

 

Nie každý čaj pomáha


Sú však aj prípady, kedy čaj nepôsobí ako liek. Naopak, účinky liekov potláča. Najznámejším čajom s takýmto účinkom je zrejme čaj z ľubovníka bodkovaného. Nebudeme teraz preberať pravdepodobný mechanizmus účinku. Obmedzíme sa len na krátke rady: Pokiaľ vám lekár predpísal lieky proti migréne, depresii, alebo užívate antikoncepciu v tabletkovej forme, tomuto čaju sa radšej vyhnite. A ak ste pili čaj z ľubovníka, radšej sa nechoďte opaľovať.

Ľubovníkový čaj si určite nedávajte ani v prípade, že sa chystáte na operáciu. Môže totiž ovplyvňovať anestéziu.
 

To je však jedna z mála výnimiek a zároveň dôkaz o tom, ako moderná veda (napriek všetkým výhradám) dokáže do detailov zmapovať príčiny a následky javov.
Jedno je však isté - čaj je tu tisíce rokov ako overený nápoj a nie je dôvod, aby sme dnes vynechali šálku.

Diskusia
Pridávať príspevky môže len zaregistrovaný zákazník. PRIHLÁSENIE  /  REGISTRÁCIA

V diskusií nie sú žiadne príspevky.
VYBERTE SI TÉMU
NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY