Radosť z užitočných vecí - teraz aj online | Kinekus

Domácnosť
Kinekus
0
0

Mlynček na mäso

Všeobecne

Mlynčeky a mlynce na mäso značky PORKERT sú modernou klasikou, ktorá sa vyrába dodnes. Takže ak sa náhodou stane, že o svoj mlynček prídete, stačí sa vybrať do najbližšej dobrej predajne domácich potrieb a nájdete tam presne to, čo potrebujete. A je to presne to, čo kupovali vaši starí či prastarí rodičia. Mlynček na mäso sa totiž vôbec nemení.

Mlynčeky PORKERT sa totiž vyrábajú od roku 1881. Vtedy si totiž priemyselník Josef Porkert prenajal železiarsku huť v Skuhrove nad Bělou a začal v nej vyrábať výrobky zo sivej liatiny. Spočiatku to boli skôr veľké kusy  - kachle a remenice. Ale málokto vie, že aj v klavíroch Petroff a mnohých ďalších značkách sa dajú nájsť rámy, vyrobené v zlievárni PORKERT.

Neskôr začala firma s výrobou menších výrobkov - napríklad mlyncov podľa amerického patentu. Nevyrábali sa však len bežné kuchynské mlynčeky.  Do sortimentu sa zaradili aj rôzne strojčeky na mletie maku, orechov či odšťavovacie lisy na ovocie.
V období prvej Československej republiky dosiahla výroba až 400 tisíc kusov rôznych mlynčekov ročne, pričom tri štvrtiny produkcie sa exportovali. 

V roku 1948 bola firma znárodnená a pôvodní majitelia v nej nesmeli zostať. Ani pracovať ako robotníci.
Podnik prežil socializmus a prežil aj reštitúcie.  Do problémov sa dostal až s nástupom lacnej čínskej konkurencie na začiatku 21. storočia napriek tomu, že firma vyrábala pol milióna mlyncov ročne. Kvalitný mlynček na mak PORKERT však stál u výrobcu 500 korún a čínsky sa predával za stovku. O kvalite, ktorá by vydržala desaťročia. sa u čínskej napodobeniny nedalo hovoriť, ale nepomohlo to. V roku 2010 firma ukončila výrobu.

Našťastie, výroba týchto kvalitných mlyncov bola čoskoro, v roku 2012, obnovená a dnes sa vyrába 5 základných modelov mlyncov. Sú to veľkosti 5, 8 a 10 s uchytením na stôl a veľké “štvornohé” mlynce číslo 22 a 32 s upevňovaním na dosku. Tie posledne menované vážia takmer 12 kilogramov a zvládnu pomlieť až 1,7 kilogramu suroviny za minútu. 

mlynček na mäso

Aj keď značku stále trápi lacná čínska konkurencia, PORKERT s ňou však bojuje rovnakými zbraňami ako vždy - kvalitou a odolnosťou. Znakom nekompromisnej kvality je aj záruka 5 rokov ako štandard. Samozrejmosťou je aj certifikát zdravotnej nezávadnosti pre všetky výrobky.

U PORKERT-u je samozrejmosťou je plný sortiment náhradných dielov - niečo, čo čínska konkurencia skrátka neposkytuje. Ďalšou samozrejmosťou je celá škála dosiek do mlynčekov. Skrátka - či už potrebujete veľké kusy, alebo mäso pomleté úplne najemno, potrebná "šajba do mlynčeka" sa vždy nájde.

A ako rozoznáte originálny PORKERT od čínskej napodobeniny? V prvom rade ich odlišuje nápis “PORKERT” na telese mlynčeka. Okrem toho je originál lepšie spracovaný a výrazne jasnejší. Je totiž pokrytý podstatne väčšou vrstvou potravinárskeho cínu. Okrem toho je pri vzájomnom porovnaní jasné, že originálny český mlynček je masívnejší.

 

Diskusia
Pridávať príspevky môže len zaregistrovaný zákazník. PRIHLÁSENIE  /  REGISTRÁCIA

V diskusií nie sú žiadne príspevky.
VYBERTE SI TÉMU
NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY