Radosť z užitočných vecí - teraz aj online | Kinekus

Domácnosť
Kinekus
0
0

Izbové rastliny v zime

Všeobecne

Keďže zima nie je vhodná na práce v záhrade, prinášame pár tipov o starostlivosti o izbové rastliny. Tie sú (na rozdiel od rastlín v záhrade) poväčšine naplno živé.

1. Pozor na vysúšanie

Pokiaľ žijete v bežnom dome či byte a nie v jaskyni, vlhkosť v zimných mesiacoch bude nižšia ako v lete. Je to spôsobené uzavretím priestoru a vykurovaním. Ak sa aj pri tejto nižšej vlhkosti objavia plesnivé fľaky, je to chyba stavebnej konštrukcie, nie dôsledok vysokej vlhkosti. Najmä rastliny na okennom parapete nad radiátormi dostávajú zabrať, pretože radiátory vyhrievajú vzduch a ten vďaka vysokej teplote vysušuje povrch rastliny a zahrieva aj kvetináče a pôdu. Voda sa preto rýchlo vyparuje. Je preto nevyhnutné kontrolovať častejšie vlhkosť a  častejšie polievať. Prípadne umiestniť na parapet širšie dosky, ktoré odklonia prúdenie vzduchu od rastlín.

Vysúšanie substrátu môžeme obmedziť podobným spôsobom, ako to robíme v záhrade - kyprením povrchu substrátu.

2. Polievajte podľa aktivity rastliny

Pokiaľ v prvom bode nabádame k väčšiemu zalievaniu, musíme si aj povedať, kedy zalievanie obmedziť. Robíme tak v prípade rastlín, ktoré sú v zime v štádiu vegetačného pokoja, napríklad kaktusov. Rovnako rastliny, ktoré zimujú v miestach, kde je nedostatok svetla (napríklad pivnice), potrebujú menej vody. Ale neznamená to, že tieto rastliny nemáte polievať vôbec. Pravidelná kontrola je nevyhnutnosť.

rozkvitnutá červená vianočná ruža

3. Zvyšujte vlhkosť vzduchu

Druhy, ktoré pochádzajú z tropických pralesov, neprestávajú s aktívnym rastom ani počas zimy a zároveň potrebujú vyššiu vlhkosť. Už sme spomenuli, že vlhkosť vzduchu je v zime v bytoch nižšia. Preto musíte tieto rastliny rosiť. Nepoužívame vodu priamo z vodovodu. U mäkkej vody stačí na úpravu odstátie, tvrdú vodu prevarte. Vlhkosť môžete lokálne zvýšiť aj tak, že pod kvetináče dáte vrstvu keramzitu a tú zalejete vodou. Samozrejmosťou je pravidelná kontrola a dolievanie vody. Kontrolu neobmedzujte len na overenie hladiny vody. Nezabudnite ani na kontrolu a prípadnú likvidáciu škodcov.

4. Parapet má svoje úskalia

Okrem tých už spomenutých je to aj skutočnosť, že parapet je miesto, ktoré môže byť v zimnom období jediným vhodným na umiestnenie rastlín z dôvodu nedostatku svetla v iných častiach bytu. Keďže rastliny prispôsobujú svoj rast smeru svetla, zvlášť v zimnom období je potrebné, aby ste ich pravidelne otáčali - inak budú rásť len smerom k svetlu a budú nesúmerné, až skrivené. Zároveň je parapet miestom, ktoré spája vysoké teploty s možnosťou omrznutia, alebo aspoň poškodenia chladom. To hrozí najmä za chladných nocí a zvlášť, ak sa rastliny listami priamo dotýkajú skla. Preto je rozumné vložiť medzi listy a sklo kus kartónu, prípadne rastliny na noc úplne presunúť z parapetu.

rôzne izbové rastliny v otvorenom okne

5. Obmedzte aj hnojenie

Izbové rastliny zimné obdobie zvyčajne len prečkávajú, preto obmedzte aj hnojenie. Výnimkou sú kvitnúce rastlinky, čiže azalka, cyklámen, senpólia, begónia, či vianočná ruža. Pokiaľ rastlinám začnú žltnúť listy, nie je to vždy prejav choroby - možno sú už jednotlivé listy za svojím zenitom a je potrebné ich len odstrániť.

baner s ponukou rôznych hnojiv na izbove kvety

 

Diskusia
Pridávať príspevky môže len zaregistrovaný zákazník. PRIHLÁSENIE  /  REGISTRÁCIA

V diskusií nie sú žiadne príspevky.
VYBERTE SI TÉMU
NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY