Práve teraz ZĽAVA 10% úplne na všetko s kódom JAR10. Platí pre objednávky online - kuriér, Packeta. Neplatí pre osobný odber. 

Radosť z užitočných vecí - teraz aj online | Kinekus

Domácnosť
Kinekus
2
0

Keramické hrnce a pekáče

Všeobecne

Varenie v hlinených nádobách už ovláda málokto. Toto umenie sa stratilo rovnako, ako sa stratili  tzv. čierne kuchyne. Boli to kuchyne,ktoré mali klenbový strop, pokračujúci priamo do komína. Namiesto pece sa varilo na vyvýšenom ohnisku v strede miestnosti. Samozrejme, dym z ohňa patrične zafarbil steny a strop. Preto sa kuchyňa nazývala čierna.
Hrnce, panvice a pekáče boli položené priamo na ohnisku. Intenzita varu či pečenia sa regulovala len tým, ako sa okolo hrncov priložilo drevo, prípadne ako sa kutáčom posunula pahreba k hrncom či od nich. Nebolo treba žiadnu elektroniku, žiadne tlačítka. Dokonca ani plyn v potrubí. Cenou za dokonalú chuť a jednoduché varenie však bola doslova čierna kuchyňa.
 

 

Moderné nádoby

 

Dnes sa nádoby vyrobené z hliny používajú viac na pečenie, zapekanie a dusenie ako varenie. Hlinený pekáč, forma na bábovku alebo veľkonočného baránka sú pre modernú kuchárku o čosi prirodzenejšie, ako používanie hlineného hrnca na modernom sporáku, hoci aj to je v niektorých prípadoch možné.
Rôzne keramické formy na sladké dobroty sú rozšírené aj preto, že sa jedná o glazovanú keramiku. Čiže o keramiku, na ktorej je pôvodný pórovitý povrch vypálenej hliny prekrytý hladkou glazúrou a znova vypálený. Takáto keramika sa potom správa  k  potravinám veľmi podobne ako smaltované plechové hrnce. Stena nádoby je totiž nepriechodná pre akékoľvek potraviny. Samozrejme, glazovaný keramický materiál sa správa z hľadiska prenosu tepla úplne inak ako kov.
Iným druhom keramiky sú neglazované nádoby. To je skutočná klasika, ktorá sa používa tisícročia.
Aj na Slovensku sa dajú nájsť napríklad nádoby (či skôr ich zlomky) z doby rímskej, ktoré archeológovia nazývajú “terra sigillata”. Sú to keramické nádoby, bohato zdobené rôznymi reliéfmi. Ak by sme mali túto keramiku k niečomu prirovnať, najviac by sa hodilo porovnanie s terakotovými kvetináčmi, pravda oblejších tvarov. Veľmi podobné nádoby sa vyrábajú dodnes. Najčastejšie sa nazývajú rímsky hrniec, hoci nám skôr pripomínajú veľký keramický pekáč s vrchnákom. Názov odkazuje práve na starú rímsku keramiku.


Ako sa starať o rímsky hrniec


Táto keramika nemá glazúrovú ochranu, preto sa musíme o rímske hrnce naozaj starať. Možno si niekto spomenie na rozprávku o žene, ktorá mala na plotových koloch hrnce a nie a nie ich tam všetky pomestiť. Nuž, kedysi to nebola len rozprávka, ale realita. Hrnce z prírodnej keramiky sa totiž musia pred dlhším uskladnením vždy riadne vysušiť. Ideálne aj na slniečku. Skladovanie v otvorenej polici je tiež vhodnejšie ako v uzavretej skrinke. Samozrejmosťou je, že rímsky hrniec pri skladovaní neprikrývame pokrievkou.
Keď takýto hrniec chceme po prvý krát použiť, je dobré namočiť ho úplne do čistej vody aspoň na 24 hodín. Keramika z prírodnej hliny je totiž plná pórov a tie treba naplniť. Inak sa budú pri varení napĺňať vodou, ktorú si odoberú z práve varených potravín. Okrem suchého jedla by to znamenalo zmenu farby hrnca a miešanie chutí medzi jednotlivými varenými jedlami.
Po dobrom namočení hrniec vyberieme a necháme preschnúť. Následne vnútro hrnca natrieme rastlinným olejom. Nešetríme. Čo sa nevpije do stien hrnca, môžeme zotrieť papierovou utierkou.
Rímske hrnce sú krehké. Preto si dávame pozor aj na to, kam ich kladieme, keď sú horúce. Drevená podložka prípadne niekoľkokrát preložená utierka sú vhodnejšie ako kovové podklady. Zabránia totiž tepelnému stresu nádob, ktoré by mohli rýchlo prasknúť pri položení na chladný kov.

Rovnako je dôležité nezohrievať rímske hrnce prázdne.
V prípade čistenia neglazovaných hlinených hrncov musíme byť taktiež opatrní a prispôsobiť sa prírodnému materiálu. Nikdy na umývanie nepoužívame chemické čistiace prípravky. Tak ako sa do pórov nádoby dostáva voda, dostali by sa do nich aj tieto čistiace prostriedky. Na umývanie preto používame len čistú vlažnú vodu. Pri čistení si samozrejme môžeme pomôcť hubkou alebo kefkou.
Sóda bikarbóna prípadne soľ sú jediné chemické látky, ktoré sú povolené na čistenie. V prípade, že z hrnca aj po dôkladnom umytí stále cítime pachy, môžeme si opäť pomôcť sódou. Nasypeme ju na dno hrnca a necháme cez noc pôsobiť, aby pohltila nežiadúce pachy.


 

Ako na rímskom hrnci variť

 

Ak používame keramické hrnce vo funkcii pekáča, je samozrejme možné používať ich v akejkoľvek rúre. Málokto však vie, že niektoré hrnce je možné používať napríklad na plynovom sporáku.
Majme na pamäti, že keramika sa vždy zohrieva pomalšie ako kov a aj varenie a pečenie v keramických nádobách trvá o čosi dlhšie, najmä pre dlhšiu fázu počiatočného zohrievania.
Pri varení dávame taktiež pozor na tepelné šoky. Nikdy do horúceho hrnca nenalievame studenú vodu, ani studené potraviny, napríklad priamo z chladničky. Čím väčší by bol rozdiel teplôt medzi hrncom a potravinou, tým väčšia by bola pravdepodobnosť okamžitého prasknutia.

Odmenou za pomalšie varenie a zložitejšiu starostlivosť je zdravé jedlo, ktoré je navyše lahodnej chuti. Jednotlivé zložky totiž majú viac času na vzájomné reagovanie a prenikanie chutí. Pomalšie varenie zachováva v jedle viac vitamínov.
Nie je ani nutné používať na varenie tuk. Jedlo sa pripravuje pri nižšej teplote a pomalšie, pravdepodobnosť prihorenia je preto aj bez tuku veľmi nízka.
Výhodou keramických nádob je aj ich vzhľad. Sú dostatočne reprezentatívne, aby sme ich mohli použiť nielen na varenie, ale aj na podávanie jedál. A keramika podávané jedlo udrží teplé podstatne dlhšie ako kovový hrniec či pekáč.

Kto teda chce variť pokojne, zdravo a chutne, isto by mal vyskúšať varenie v hlinenom hrnci.

Diskusia
Pridávať príspevky môže len zaregistrovaný zákazník. PRIHLÁSENIE  /  REGISTRÁCIA

V diskusií nie sú žiadne príspevky.
VYBERTE SI TÉMU
NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY