Radosť z užitočných vecí - teraz aj online | Kinekus

Domácnosť
Kinekus
4
0

Mlynček na kávu – ručný alebo elektrický?

Ste milovníci kávy a chcete si konečne dopriať skutočnú chuť čerstvo zomletých zrniek u vás doma? Alebo chcete nejakému „kávičkarovi“ urobiť radosť, no neviete, aký mlynček vybrať? Nebojte sa, poradíme vám, či radšej vsadiť na klasiku a vybrať si ručný mlynček na kávu, alebo si zvoliť modernejší elektrický mlynček.

V poslednom období je stále modernejšie pripravovať si jedlá a nápoje v domácom prostredí. Stále viac sa pritom dbá na kvalitu potravín, ale aj na správny postup prípravy s ohľadom na finálnu chuť jedla či nápoja. Takáto tendencia sa objavuje aj pri jednom z najobľúbenejších nápojov sveta – káve. Aby skutočne vynikla jej lahodná chuť, odporúčajú „fajnšmekri“ používať zrnkovú kávu, ktorú by ste si mali namlieť maximálne 10 minút pred jej prípravou. Ako však vybrať ten správny mlynček, aby ste mali z namletej kávy skutočný pôžitok?

V prvom rade by ste sa mali zamyslieť nad tým, ako často a pre koľko ľudí zvyknete kávu pripravovať. Ručný mlynček na kávu je na jedno použitie schopný namlieť približne 4 porcie, čo je porovnateľné s najmenšími elektrickými mlynčekmi. Ak však chcete mletú kávu pripravovať naraz pre viacerých členov rodiny či pre väčší počet hostí, zvoľte radšej elektrický mlynček na kávu s dostatočne veľkým zásobníkom na kávu. Okrem toho, že v ňom nameliete potrebné množstvo kávy na jeden krát, ušetríte aj čas a energiu, ktorých by ste pri ručnom mletí veľkého množstva kávy museli vynaložiť naozaj veľa.

Na druhej strane, ručný mlynček na kávu vnáša do domácnosti istý nádych nostalgie a jeho cena, ktorá býva najnižšia, vám vyčaruje úsmev na tvári. Okrem toho vám ručný mlynček na kávu poslúži dlhšie ako elektrický a vôbec pri ňom nehrozí, aby pokazil chuť vašej kávy. Mletie na ručnom mlynčeku totiž prebieha pri nízkych otáčkach, a tak sa nemôže stať, že by sa kávový prášok prepálil. Naopak, lacnejší elektrický mlynček na kávu môže výslednú chuť nápoja pokaziť, ak nesprávne odhadnete dĺžku mletia. Stáva sa to najmä vtedy, ak chcete kávu namlieť veľmi jemne. Napriek tomu, že hrúbku mletia je možné pri oboch druhoch vopred nastaviť, pri elektrických mlynčekoch zväčša ešte platí pravidlo, že čím dlhšie zrnká meliete, tým bude káva namletá jemnejšie. Ak ju však budete mlieť pridlho, môže sa stať, že rozohriata mechanika prístroja prepáli vzniknutý prášok, čo pri pití kávy určite neoceníte. Tomuto negatívnemu efektu sa dá predísť buď tým, že sa postupne naučíte, ako dlho kávu mlieť a budete si dávať veľký pozor na čas mletia, alebo si zaobstaráte elektrický mlynček na kávu s veľmi kvalitnými (ale aj drahšími) nožmi z keramiky či z ocele, ktoré sa tak rýchlo neprehrievajú.

Pri voľbe mlynčeka na kávu teda neberte ohľad iba na cenu. Dávajte pozor aj na to, koľko ľudí naraz si pomocou neho bude pripravovať kávu a ako často sa bude mlynček používať. Do úvahy zoberte aj to, z akého materiálu je mlynček (a najmä jeho mechanizmus) zostrojený. Napokon sa môžete zamyslieť aj nad tým, či chcete, aby bol mlynček na kávu len úžitkovým predmetom, alebo očakávate, že do domácnosti „kávičkara“ prinesie aj kúsok nostalgie, a že sa stane súčasťou jeho „rituálu“ prípravy kávy.

Diskusia
Pridávať príspevky môže len zaregistrovaný zákazník. PRIHLÁSENIE  /  REGISTRÁCIA

V diskusií nie sú žiadne príspevky.
VYBERTE SI TÉMU
NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY