Práve teraz ZĽAVA 10% úplne na všetko s kódom JAR10. Platí pre objednávky online - kuriér, Packeta. Neplatí pre osobný odber. 

Radosť z užitočných vecí - teraz aj online | Kinekus

Domácnosť
Kinekus
1
0

Sušenie ovocia v sušičke alebo rúre

Všeobecne

Sušenie ovocia patrí k najlepším spôsobom ako spracovať ovocie a uchovať v ňom vitamíny a vlákninu. Ako na sušenie ovocia v susičke či elektrickej rúre? Čítajte ďalej.

Aké sú vhodné spôsoby sušenia ovocia?

Sušenie potravín patrí od dávnej minulosti k možnostiam uchovania mäsa, ovocia, zeleniny, húb či byliniek. V dnešnej dobe prevláda zaváranie a mrazenie, napriek tomu sušenie stále patrí k tým možnostiam, pri ktorých zostane zachované množstvo vitamínov. Ich podiel síce časom klesá, ale stále sú výbornou a zdravšou alternatívou chrumkania k televízoru ako rôzne solené zemiakové lupienky.

Sušené ovocie dostaneme kúpiť prakticky v každých potravinách. Problémom je, že býva ošetrené rôznymi chemickými látkami pre lepšiu skladovateľnosť, krajšiu farbu a pod. Oveľa lepšie je nasušiť si ovocie z vlastnej záhrady. Je to pomerne jednoduché. Asi najčastejšie sa sušia jablká. Pri vhodnom skladovaní, ideálne v sklenenej dóze, vám totiž bez problémov vydržia aj do konca zimy.

banner sklenené dózy

Ako sušiť jablká v sušičke alebo teplovzdušnej rúre

Z jablka vykrojíme jadrovník a nakrájame na plátky cca 5 mm široké. Ak chceme zachovať ich sviežu farbu, ponoríme ich na minútu do vody s citrónovou štavou, prípadne slabého roztoku kyseliny citrónovej (2 KL kyseliny na 1 l vody). V opačnom prípade budú sušené jablká tmavšie, ale na chuti im to nič neuberie. Ak chceme sušené jabĺčka mäkšie, nakrájame ich na hrubšie plátky (10 mm), prípadne ich nakrájame na mesiačiky podobnej hrúbky.

Mnohým ľuďom vadí šupka, preto ju môžeme odstrániť. Prídeme tým ale o mnoho cenných látok. Najviac cenných látok zostane zachovaných pri šetrnom sušení, t.j. pri teplote do 50°C. Sušiť môžeme v sušičke ovocia, ale aj v pootvorenej teplovzdušnej rúre, na radiátore a pod. Podľa toho trvá sušenie niekoľko hodín až niekoľko dní. Usušené jabĺčka skladujeme na suchom a tmavom mieste.

chrumkavé sušené jablká

Ako sušiť hrušky alebo slivky

Podobným štýlom ako jabĺčka sušíme hrušky. Namiesto krájania na plátky sa ale viac využíva krájanie na mesiačiky - štvrtiny, šestiny, osminy - podľa veľkosti hrušiek. Inak sa sušia napríklad slivky. Ideálne na sušenie sú neskoré odrody, ktoré sa dajú dobre odkôstkovať. Zdravé plody umyjeme, osušíme, odkôstkujeme a položíme otvorenou stranou nahor (šupkou dole).

Pre urýchlenie sušenia môžeme rozpolené slivky ešte rozkrojiť na polovicu.

Ako na sušenie šípok

Na jeseň si môžeme nazbierať a nasušiť aj šípky na dobrý čaj i výrobu kvalitného vína. Zbierame ich ďaleko od ciest v čistom prostredí. Pred sušením odstránime kalich a stopku, šípky pozdĺžne rozkrojíme, vyškriabeme zrnká a dáme sušiť rozkrojeným hore. Ideálne je sušiť ich v prievane, v jednej vrstve. Dosušiť ich môžeme aj v pootvorenej teplovzdušnej rúre, ale teplota by nemala presiahnuť 60°C.

Sušené šípky

Sušenie ovocia v sušičke, ale aj inými alternatívnymi spôsobmi je výborný spôsob, ako spracovať úrodu, ktorú by ste inak navyužili. Sušiť môžete aj mnoho iných druhov (nielen) ovocia. Sušia sa podobným spôsobom - väčšie plody nakrájame na plátky, mesiačiky a pod, malé plody môžeme sušiť vcelku. Prečítajte si viac o tom, ako sušiť napríklad huby v našom blogovom článku: Ako sušiť huby a bylinky prírodne a efektívne.

 

Diskusia
Pridávať príspevky môže len zaregistrovaný zákazník. PRIHLÁSENIE  /  REGISTRÁCIA

V diskusií nie sú žiadne príspevky.
VYBERTE SI TÉMU
NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY