Aké sú výhody tlakového hrnca? Je varenie v ňom bezpečné?
Aj toto sú otázky, s ktorými sa stretávajú naši predavači. Skúsime na ne odpovedať.
Prednosťou tlakových hrncov je rýchla príprava pokrmov pri teplote približne 120°C, čo šetrí čas a najmä náklady za energie. Potraviny sa v ňom uvaria rýchlejšie vďaka vyššiemu tlaku a teplote ako pri bežnom varení. Potraviny si vďaka tomu uchovajú svoju hodnotu. Nová generácia tlakových hrncov je väčšinou vyrobená z ušľachtilej nehrdzavejúcej ocele so sendvičovým dnom. To dokáže efektívnejšie rozviesť teplotu do celého hrnca a jedlo nemá tendenciu sa pripaľovať. Úchyty sú robené z kvalitných odolných plastov.
Bezpečnosť tlakového hrnca je zaručená použitím pretlakových ventilov. V súčasnosti sa využívajú minimálne dva nezávislé ventily – pracovný a poistný, no mnoho výrobcov používa poistných ventilov viac. Navyše bývajú hrnce vybavené poistkou proti nechcenému otvoreniu. Dôležité je neplniť hrniec viac ako do 2/3 objemu a pri pokrmoch pripravovaných z potravín, ktoré výrazne penia, prípadne napučia, neplniť viac ako do 1/2 objemu hrnca. Dôležité je kontrolovať tesnenie tlakového hrnca a v prípade poškodenia ho radšej vymeniť.