Radosť z užitočných vecí - teraz aj online | Kinekus

Domácnosť
Kinekus
0
0

Ako si udržať chuť leta po celý rok?

Všeobecne

Najlepší spôsob je spracovať zeleninu a ovocné plody tak, aby ste si podmanivé vône a chute leta mohli užiť hocikedy počas roka. Ak aj vy uprednostňujete vlastnoručne vyrobenú „kvalitku“ pred hotovými produktami zo supermarketu, prinášame vám zopár receptov, vďaka ktorým si leto na jazyku pripomeniete hoc aj počas mrazivej zimy.

Sirup z bobuľového ovocia

Dobrý sirup dokážeme okrem tradičných postupov vyrobiť aj pomocou odšťavovacieho hrnca. Suroviny sa v ňom nevaria, ale sú spracované pomocou pary. Nemusíme ich preto následne sterilizovať, a napriek tomu vydržia (pri zachovaní hygienických pravidiel) minimálne 1 rok.

Potrebujeme:

1 kg čiernych ríbezlí

1 kg kryštálového cukru

 bylinky – podľa fantázie

Do spodnej nádoby odšťavovacieho hrnca nalejeme vodu a dáme ju variť. Keď začne voda vrieť, vložíme do hornej nádoby ríbezle spolu s cukrom a premiešame. Môžeme pridať pár vňatí čerstvých byliniek, ktoré výslednú chuť ozvláštnia. Vhodná je napr. materina dúška, ale fantázii sa medze nekladú.

Náš tip: Podobným spôsobom môžete spracovať takmer každé bobuľové ovocie, rovnako môžete postupovať aj pri výrobe čisto bylinných sirupov.

Kečup

Základné suroviny:

1 kg olúpaných paradajok

0,5 kg jabĺk

250 g cibule

1 cvikla

5 strúčikov cesnaku

100 g kryštálového cukru

1 dcl octu

4 KL soli

½ KL mletého čierneho korenia

1 KL sladkej papriky

1-2 KL ostrej papriky

Koreniny:

4 guľôčky čierneho korenia

nové korenie

4 bobkové listy

1 feferónka

3 klinčeky

Suroviny dáme rozvariť do hrnca spolu s koreninami, ktoré zaviažeme do gázy.  Po uvarení - cca 40 minút - vyberieme gázu a zmes po vychladnutí rozmixujeme do hladka. Touto zmesou plníme zaváracie poháre, ktoré dáme ešte na 30 minút sterilizovať pri teplote 85°C.

Papriková nátierka

2 kg kápie

0,5 kg cibule

120 g kryštálového cukru

1 dcl octu

3 strúčiky cesnaku

5 feferóniek

Všetko dobre zomelieme a dáme variť na cca 1,5 hod. Po vychladnutí ešte rozmixujeme, nalejeme do zaváracích pohárov a cca 30 minút sterilizujeme pri teplote 85°C.

Náš tip: Po ochutnaní tejto lahôdky zistíte, že je dobré robiť naraz hneď dve dávky – jedna je málo :-)

Diskusia
Pridávať príspevky môže len zaregistrovaný zákazník. PRIHLÁSENIE  /  REGISTRÁCIA

V diskusií nie sú žiadne príspevky.
VYBERTE SI TÉMU
NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY