Radosť z užitočných vecí - teraz aj online | Kinekus

Záhrada
Kinekus
2
0

Staroslivosť o trávnik na jar: Prevzdušnenie a hnojenie

Po zime sa príroda postupne prebúdza a aktivita rastlín prudko stúpa. Ako sa v tomto období postarať o trávnik? 

Trávnik na jar môžu postihnúť viaceré nepríjemné problémy. Ak napríklad  trávnik nebol správne zazimovaný a ležalo na ňom príliš veľa snehu, mohla sa na ňom vyskytnúť snežná pleseň. Tieto miesta sú akoby pokryté bielou pavučinou. Takéto plochy je potrebné dôkladne vyhrabať a odstrániť aj so zvyškami napadnutej trávy. Až potom sa môžete venovať základnej jarnej starostlivosti o trávnik. Viac sme sa problémom s trávnikom po zime a ich riešeniu venovali v samostatnom článku: Starostlivosť o trávnik po zime

Prevzdušnenie pôdy: Kedy vertikulovať trávnik na jar

Pri údržbe trávnika sa často zabúda na správne prevzdušnenie pôdy a rozrušenie jej vrchnej časti. Postupne sa totiž vrchná vrstva trávnika upcháva prachom, rozkladom odumretých rastlín a neodstránených zvyškov po kosení, čím sa znižuje prísun kyslíka ku koreňom. 

Pri malých plochách sa na rozrušenie tejto vrstvy dajú použiť prevzdušňovacie hrable, pri väčších plochách je vhodné investovať do motorizovaných pomocníkov. Prevzdušnovač (vertikutátor) nám túto prácu výrazne uľahčí. Okrem toho sa rozrezaním korienkov tráva začne odnožovať a trávnik sa zahusťuje, čo je ďalším pozitívom. Čím je trávnik hustejší, tým menšia je pravdepodobnosť, že sa v ňom uchytí semienko buriny. Ideálne je prevzdušňovanie vykonať 2x ročne. Pri jarnej vertikulácii nastavujeme nože tak, aby vnikali do pôdy približne 3 mm. Jeden až dva dni pred prevzdušňovaním by sme mali trávnik poliať – bude sa nám lepšie pracovať – a v prípade, ak je tráva vyššia, pokosiť ju na úroveň približne 3 cm. Rovnako dôležité je odstraňovanie plsti, ktorá je v trávniku. Pri jej likvidácii je potrebné vyhrabávať ju vždy dvomi smermi šikmo, ideálne kolmo, na seba. Na túto činnosť je vhodné použiť frézovací valec s pružinami, ktorý vymeníme za prevzdušňovacie nože vo vertikutátore.

banner na prevzdušňovač

Hnojenie trávnika: Kedy hnojiť trávnik na jar

Po prevzdušnení vrchnej vrstvy pôdy a odstránení plsti a machu z trávnika by malo nasledovať jeho prihnojenie. Práve vtedy sa živiny najlepšie dostanú ku koreňom a dochádza k rýchlejšej regenerácii koreňového systému. Medzi najdôležitejšie látky zabezpečujúce kvalitný, sýtozelený trávnik patria dusík, draslík, fosfor, horčík, železo. Na to, aby sme hnojivo rozložili primerane v rovnomernej miere nám najlepšie poslúži posypový vozík. Dôležité pri hnojení je dodržanie správneho závlahového režimu. 

Vtedy dochádza k optimálnemu prívodu živín ku koreňom a k rýchlemu účinku. Tak ako pri iných veciach, aj tu menej znamená viac. Lepšie je aplikovať hnojivo v menších dávkach a radšej častejšie, ako občasne dodať trávniku vyššiu dávku hnojiva. Na jar potrebuje trávnik najmä dusík, ktorý podporuje rast, na jeseň zas draslík.

Nemenej dôležitou starostlivosťou o trávnik nielen na jar, ale počas celého roka je aj správne kosenie a zavložovanie. Rady ako na to, nájdete v našich blogových článkoch: 

Zavlažovanie trávnika

Kosenie trávnika.

 

Diskusia
Pridávať príspevky môže len zaregistrovaný zákazník. PRIHLÁSENIE  /  REGISTRÁCIA

V diskusií nie sú žiadne príspevky.
VYBERTE SI TÉMU
NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY