Práve teraz ZĽAVA 10% úplne na všetko s kódom JAR10. Platí pre objednávky online - kuriér, Packeta. Neplatí pre osobný odber. 

Radosť z užitočných vecí - teraz aj online | Kinekus

Záhrada
Kinekus
11
0

Pestovanie v skleníku: Čo, ako a kedy sadiť do skleníka

V našich podmienkach nám môže skleník zaručiť lepšiu úrodu a vyrovnanejší výnos. Ako zvládnuť pestovanie v skleníku ľavou zadnou? A čo do skleníka sadiť? Odpovede aj množstvo užitočných rád nájdete v našom článku.

Ako postaviť skleník

Záhradný skleník je vhodné orientovať tak, aby slnko svietilo čo najdlhšie na širšiu stranu. Najlepšie je, ak je zároveň chránený zo severnej strany proti chladu a vetru, napr. budovou alebo primerane vysokou výsadbou. Výhodou pri ochrane pred nízkymi teplotami na jar je napr. polykarbonátový skleník. Vzduchové komôrky v polykarbonáte spomaľujú prestup chladu do vnútra. Ponuku skleníkov si môžete pozrieť na tomto mieste. Ak ste zručnejší majster, môžete vyskúšať aj niektorý z postupov ako vyrobiť skleník a postaviť si ho svojpomocne.

skleník plný krásnych zelených vzrastených rastlín

Príprava pôdy v skleníku a príprava skleníka na jar

Na to, aby bola vaša úroda bohatá, je potrebné vedieť, ako pripraviť skleník na jar. Nebojte sa. Nie je to nič, čo by nezvládol aj začínajúci záhradkár. Základom je správne pripraviť pôdu, čo začína už na jeseň, po zbere poslednej úrody. Po zbere úrody pozbierajte zvyšky rastlín a dajte ich do kompostéra  - kompostovaním sa tieto zvyšky zmenia na kvalitné hnojivo. Vyzretý kompost, prípadne ak máme možnosť použiť vyzretý maštaľný hnoj, zapracujete na jeseň do pôdy v skleníku. Skontrolujete skleník a opravte prípadné poškodenia.

Na jar prichádza na rad dezinfekcia pôdy v skleníku. Postará sa o to dusikaté vápno - poprášte nim všetku pôdu v skleníku. Následne ju skypríte a podľa druhu pestovanej zeleniny môžete aj prihnojiť. Dezinfikovať skleník pred výsadbou môžete aj zapálením sírneho knôtu, ktorý sa bežne používa na dezinfekciu drevených sudov.

Čo pestovať v skleníku

Rozmýšľate, čo zasadiť do skleníka? Obľúbené je pestovanie papriky, paradajok či uhoriek. No pri týchto druhoch rastlín pestovanie v skleníku určite nekončí. Vypestovať si tu rýchlo môžete aj jarnú cibuľku, reďkovku či šalát. Skúsenejší záhradkári si zvyknú na jar v skleníku predpestovať aj priesady (napríklad kapusty a póru) a tie neskôr sadia do vonkajších vyvýšených záhonov. Výber toho, čo sadiť do skleníka, dokáže neskúsenému záhradkárovi preto občas zamotať hlavu. 

baner s ponukou rôznych semienok

Stačí sa však riadiť jednoduchým pravidlom - v skleníku nepestujeme plodiny a byliny, ktoré sú chladuvzorné a majú dlhé vegetačné obdobie. Je to kvôli tomu, že skleník urýchľuje rast rastlín. Ak by ste do skleníka nasadili rastliny, ktoré potrebujú príliš dlhý čas na dozrievanie, zbytočne by ste prišli o možnosť bohatšej úrody. Medzi takéto rastliny patrí napríklad karfiol, či koreňová zelenina ako je petržlen a zeler. Z toho vyplýva, že pestovať v skleníku je najlepšie na to vyšľachtené rastliny, ktoré dokážu zúročiť výhody skleníka - najmä to, že úrýchľuje dozrievanie. 

V praxi to znamená, že ako prvé môžete do skleníka vysadiť rastliny ako je reďkovka, mrkva, šalát či kaleráb. Po ich zozbieraní prichádza rad na papriku, uhojky, paradajky či fazuľu.

Kedy sadiť do skleníka a ako vysádzať

Prvé semienka je možné do skleníka vysádzať už koncom februára až začiatkom marca (v závislosti od počasia). A čo sadiť vo februári do skleníka? Ide o najlepšie obdobie, kedy do skleníka sadiť reďkovku, či mrkvu, šalát a kaleráb.Po ich dopestovaní prichádza ten pravý čas, kedy sadiť paradajky, papriky či uhorky. Tieto rastliny vám odporúčame si najskôr predpestovať ako priesady (návod na pestovanie priesad) a následne do skleníka vysadiť už malé rastlinky. Správny čas, kedy priesady sadiť do skleníka nastáva približne koncom apríla až začiatkom mája, opäť sa riaďte najmä počasím. 

 Ako sadit do skleníka papriku, paradajky či uhorky

Výsadba závisí od druhu vysádzanej zeleniny. Každý druh vysádzame do riadkov podľa veľkosti, do ktorej vyrastú. Musíme myslieť na to, že ku každej rastline sa potrebujete dostať pri zbere tak, aby sme nepoškodili ani ju, ani rastliny okolo. Poškodené časti sú totiž často napádané chorobami a škodcami. Rastliny v skleníku udržiavame v bezburinovom stave. Zeleninu sadíme podľa druhu - buď jednotlivo (zeler, kaleráb) alebo po dvojiciach (paprika, paradajka).

Polievanie 

Pôdu v skleníku polievajte vodou, ktorá určitý čas odstála. Najlepšie je zberať dažďovú vodu do sudov alebo barelov. Prípadne využite vodu zo studne – tú však musíte nechať ohriať. Pre vysoký obsah chlóru je nevhodné používať vodu z vodovodu. Polievajte zavčas ráno alebo neskôr večer, keď už na skleník nepáli slnko. Využiť môžeme aj zavlažovanie kvapkovým systémom a polievať priamo korene rastlín.

Vetranie

Najmä počas veľkých horúčav je v skleníku dôležité vetranie. Vetrať môžete skleníkovými oknami, alebo v prípade vysokej teploty aj otvorenými dverami. Pozor treba dávať pri veternom počasí – niektoré rastliny znášajú prievan zle a pri silnom vetre im hrozí aj mechanické poškodenie

Pestovanie v skleníku je ideálna možnosť, ako si vďaka pomerne jednoduchej starostlivosti dopriať množstvo úrody. Veríme, že aj vďaka naším radám a odporúčaniam sa budete tešiť z bohatej úrody rôznych plodín počas celého vegetačného obdobia.

 

Diskusia
Pridávať príspevky môže len zaregistrovaný zákazník. PRIHLÁSENIE  /  REGISTRÁCIA

V diskusií nie sú žiadne príspevky.
VYBERTE SI TÉMU
NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY