Práve teraz ZĽAVA -10% úplne na všetko s kódom JAR10. Platí pre objednávky online - kuriér, Packeta. Neplatí pre osobný odber. 

Radosť z užitočných vecí - teraz aj online | Kinekus

Vykurovanie
Kinekus
0
0

3 rady pre tepelnú pohodu

Správnym vykurovaním sa dá veľa ušetriť. Naopak, chyby vo vykurovaní môžu náš účet nepríjemne zaťažiť, ba čo viac, v niektorých prípadoch môžu aj poškodiť zdravie.

Základom správneho, zdravého a ekonomicky prijateľného vykurovania je neprekurovať obytné priestory.Vzduch v prekúrených miestnostiach býva suchý, pričom vysušuje sliznice, sťažuje dýchanie a osobám s chorobami dýchacích ciest spôsobuje problémy.

Koľko stupňov teda potrebujeme?

Vetranie - otvorené okno

Najvyššia teplota by mala byť v kúpeľni- ideálne asi 24°C.V obývačke, kde najčastejšie iba sedíme, by teplota mala dosahovať hodnotu okolo 22°C, v kuchyni 20°C. Pre zdravý spánok postačuje teplota v spálni 18°C.Tieto teploty postučujú, aby sme sa doma cítili pohodlne a navyše šetria našu peňaženku. Pre mnohých sa takýto rozsah teploty javí ako nízky a boja sa , že by im bolas zima a boli by chorí. Opak je však pravdou. Je to o zvyku a výbere správneho oblečenia.Mnoho ľudí radšej pridá stupeň - dva na termostate, než by si obliekli teplejšie oblečenie, alebo sa pritisli k partnerovi.Pritom zníženie teploty už o jeden stupeň prináša pri priemernej zime úsporu cca 5% z nákladov na kúrenie.

Správne vetranie prospieva zdraviu aj peňaženke.

Na spotrebu energie má vplyv aj správne vetranie. Veľa ľudí odrádza od úplého otvorenia okna pocitový chlad, ktorý prenikne do miestnosti. Radšej preto vetrajú pomocou otvorených "ventilačiek". Pocitovo preniká studený vzduch do miestnosti iba mierne. Málokto si však uvedomuje, že sa nadmerne ochladzujú steny, čo zvyšuje náklady. Naopak, ak sa vetrá krátko a intenzívne, vzduch v miestnosti sa nielenže rýchlo vymení, ale od stien aj vzápätí ohreje, pričom teplota stien sa takmer nezmení.

Nezakrývajte vykurovacie telesá!

Veľkým zlozvykom vo vykurovacom období býva zakrývanie vyhrievacích telies. Najčastejšie sú ukryté za záclonami. Málokto si však uvedomuje, že správna cirkulácia teplého vzduchuv mnohom ovplyvňuje spotrebu energie na vykúrenie miestnosti. Dlhé závesy, ktorými niektorí zakrývajú nevzhľadné radiátory, prípadne sušenie prádla priamo na radiátoroch, výrazne zhoršujú cirkuláciu vzduchu a preto je potrebné na rovnaké vyhriatie priestoru viac energie. Takisto ukrytie radiátorov za drevený obklad zhoršuje prúdenie vzduchu , čím je negatívne ovplyvnená tepelná pohoda v miestnosti.

Najviac nám však financie za kúrenie ušetrí energia, ktorú nespotrebujeme. Dôležité je preto v rámci možností zamedziť úniku tepla smerom von. Práve zníženie tepelných ztrát vhodnou izoláciou dokáže ušetriť najviac.rozdiel teploty - teplomery

Diskusia
Pridávať príspevky môže len zaregistrovaný zákazník. PRIHLÁSENIE  /  REGISTRÁCIA

V diskusií nie sú žiadne príspevky.
VYBERTE SI TÉMU
NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY