Radosť z užitočných vecí - teraz aj online | Kinekus

Stavba a železiarstvo
Kinekus
0
0

Rebríky - pomocníci do výšok

Rebrík je náradie ktoré využívame pri mnohých činnostiach. Pomáha i zachraňuje, preto je dôležité pri jeho výbere venovať pozornosť viacerým parametrom, ovplyvňujúcich vhodnosť využitia vybraného modelu.

Drevené rebríky

Najdostupnejšie na našom trhu sú rebríky drevené a hliníkové. Drevené sa na trh dodávajú najčastejšie v dvoch prevedeniach. Štandardné prevedenie je určené pre domácich majstrov. Svoje uplatnenie nájde pri prácach v interiéri, okolo domu aj v záhrade. Druhé prevedenie je určené najmä maliarom. Konštrukčnou úpravou je zabezpečená vyššia bezpečnosť pri častej a dlhodobej práci na rebríku.

Hliníkové rebríky

Hliníkové rebríky sú vyrábané v oveľa širšom sortimente a v rôznych variantoch. Pri ich výrobe sa využíva nízka hmotnosť hliníka a jeho vysoká pevnosť , pri správne navrhnutom profile. Ich prednosťou je vysoká variabilita a preto ich možno prispôsobiť pre použitie vo viacerých situáciách. Podľa určenia sa prednostne delia na radu určenú pre profesionálov a pre bežné použitie v domácnosti a v záhrade. Podľa prevedenia sa delia na jednoduché, dvojdielne, trojdielne, kĺbové, s lanom, kombinované s lešením. Pri certifikácii a skúškach sú testované na vyššiu záťaž , ako je stanovená maximálna nosnosť , ktorá býva v rozpätí od 120 do 150 kg

Pri predaji sa často označujú ako napr. 1x7, 2x9 alebo 3x12, kde prvé číslo udáva, z koľkých častí je rebrík zložený. Druhé číslo vyjadruje počet priečok na jednotlivých dieloch. Dvojdielne prevedenie sa často delí na rebríky výsuvné, ktoré umožňujú iba vysunutím jeho predĺženie a na univerzálne, kde je okrem vysunutia aj možnosť postaviť rebrík do tvaru písmena“ A“. Trojdielne sú v použití ešte univerzálnejšie, nakoľko umožňujú aj vysunutie jedného dielu pri postavení do tvaru „A“ a tým umožňujú pracovať vo výške bez nutnosti oprieť rebrík o stenu. Na trhu sú dostupné aj v prevedení s možnosťou použitia na schodoch.

Pri kúpe potrebujeme vedieť hlavne dĺžku dosahu vysunutia, podľa predpokladanej výšky, na ktorú potrebujeme pohodlne dosiahnuť. V praxi nie je dôležitý počet priečok, ale výška dosahu. Medzery medzi jednotlivými priečkami sa totiž u jednotlivých výrobcov môžu líšiť. Vzdialenosť medzi priečkami sa pohybuje od 230 mm do 330 mm, preto aj podobne označené výrobky od viacerých výrobcov môžu mať rôzny výškový dosah. Nemenej dôležitým parametrom pri výbere je rozmer zloženého rebríka, ktorý sa môže prejaviť pri preprave, prípadne manipulácii v obmedzenom priestore.

Špeciálne rebríky

Okrem týchto najčastejšie sa vyskytujúcich typov sa v ponuke vyskytujú aj rôzne iné. Medzi viacúčelové patria aj rebríky kĺbové. Najmä vo verzii s tromi dielmi sa dajú využiť ako jednoduchý oporný rebrík, môžeme ich postaviť do tvaru písmena „A“, no poslúžia aj ako pracovná plošina. V domácnosti sa veľmi dobre uplatňujú jednostranné rebríky s tzv. plošinkou. Ponúkajú sa vo vyhotovení od 3 do 8 priečok. Sú ľahké, skladovateľné a poslúžia hlavne pri upratovaní v byte. Na trhu nájdeme aj rebríky teleskopické, ktoré po zasunutí jednotlivých dielov zaberajú minimum priestoru. Pre prácu pod napätím na živých častiach, prípadne na vypnutom zariadení v blízkosti živých častí sú určené rebríky vyrobené z nevodivých sklených vlákien tzv. laminátov.

Doplnky

Samozrejmosťou je možnosť dokúpenia doplnkov k jednotlivým rebríkom. Medzi najbežnejšie patria kolieska pre šetrné opretie o stenu a posunutie po streche, adaptér pre ukotvenie na štíte strechy, rozšírená priečka pre pohodlné státie na priečke, pätky s hrotom pre pevné ukotvenie v zemi.

Diskusia
Pridávať príspevky môže len zaregistrovaný zákazník. PRIHLÁSENIE  /  REGISTRÁCIA

V diskusií nie sú žiadne príspevky.
VYBERTE SI TÉMU
NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY