Práve teraz ZĽAVA 10% úplne na všetko s kódom JAR10. Platí pre objednávky online - kuriér, Packeta. Neplatí pre osobný odber. 

Radosť z užitočných vecí - teraz aj online | Kinekus

Domácnosť
Kinekus
0
0

Sušenie bielizne v byte: Aký sušiak na bielizeň do bytu?

Všeobecne

Mnoho ľudí stojí pred otázkou, ako a kde sušiť bielizeň v byte, najmä v sychravom období. V dnešnej dobe je našťastie dostatok možností vybrať si kvalitný sušiak. Skúsime vám poskytnúť malý prehľad sušiakov, spolu s užitočnými radami, kde ich inštalovať, aby sme si v byte nespôsobili zbytočné problémy.

Aký typ sušiaka zvoliť? 

Ideálnym riešením sú skladacie sušiaky, ktoré sú ľahké, skladné a prenosné. Vyberať sa dá z mnohých druhov, ktoré sa líšia konštrukčným prevedením, pevnosťou, povrchovou úpravou a doplnkami. Medzi najčastejšie používané sušiaky v byte patria klasické rozkladacie sušiaky s vyklápacími bočnými dielmi. Závesná časť býva z povrchovo upraveného drôtu alebo z rúrok, ktoré môžu byť pri niektorých typoch z nehrdzavejúcej ocele. Celková dĺžka závesnej časti sa najčastejšie pohybuje okolo 20 m.

Niektoré modely majú ako bonus plastový diel na sušenie ponožiek. Tieto sušiaky na bielizeň však pri sušení zaberajú viac priestoru. Podobnou variantou sú sušiaky rozťahovacie, kde sa dá ich šírka prispôsobiť aktuálnej potrebe. Existujú aj varianty s úspornejším riešením. Aby mali dostatok závesných častí, bývajú vyššie, niektoré modely sú navyše variabilne usporiadateľné, takže poskytujú dostatok priestoru aj pri sušení dlhých vecí.

V stiesnených priestoroch kúpeľní sa často používajú kladkové typy, ktoré fungujú ako samonavíjacie šnúry. V prípade, potreby sušenia ich vytiahneme a zakotvíme na protiľahlej stene, po dosušení sa navinú späť a nezaberajú takmer žiadny priestor. Nad vaňou sa uplatnia aj sušiaky typu „A“, ktoré upevníme nad vaňu. V prípade dostatočne pevného stropu môžeme využiť aj stropné sušiaky, ktoré sa vyrábajú v rôznych dĺžkach a pohodlne sa obsluhujú. Tieto nájdu praktické využitie aj na balkónoch.

naložený stojan s bielizňou v byte

Pre urýchlenie sušenia najmä menších kusov oblečenia sú vhodné sušiaky na radiátor. Bývajú závesné, rozkladacie aj rozťahovacie, a ponúkajú priestorovo zväčša menšiu závesnú plochu, výhodou je naopak výborná skladnosť. Nad radiátory sú potom určené rozťahovacie sušiaky „harmonikového“ typu, prípadne teleskopické. Tie navyše vynikajú eleganciou, takže nenarúšajú vzhľad domácnosti.

Zvýšená vlhkosť môže produkovať plesne

Keďže sušenie v domácnosti výrazne zvyšuje vlhkosť vzduchu, pridáme aj niekoľko rád, aby sa nám v byte nešírili nežiadúce plesne. Najmä pri dnešnom trende dokonale tesniacich okien a zateplení domov je potrebné pri sušení bielizne v byte častejšie vetrať.

sušenie bielizne nad radiátorom

Sušiaky by sa nemali umiestňovať do blízkosti stien a najmä nie do rohov, kde je minimálna cirkulácia vzduchu. Často v domácnostiach vidíme sušenie priamo na radiátoroch. Bielizeň nám to síce vysuší rýchlejšie, ale zabraňuje to prirodzenej cirkulácii vzduchu a vlhkosť sa často zráža na okne, kde následne vznikajú nebezpečné plesne . Ak chceme sušenie urýchliť, môžeme použiť špeciálny ventilátor pod sušiaky s nastaviteľnými výduchmi. Pri častom sušení v byte je výhodné používanie odvlhčovača. Bielizeň potom uschne oveľa rýchlejšie

Diskusia
Pridávať príspevky môže len zaregistrovaný zákazník. PRIHLÁSENIE  /  REGISTRÁCIA

V diskusií nie sú žiadne príspevky.
VYBERTE SI TÉMU
NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY