Radosť z užitočných vecí - teraz aj online | Kinekus

Domácnosť
Kinekus
4
0

Ako bojovať proti nadmernej vlhkosti v domácnosti ?

Všeobecne

S nadmernou vlhkosťou sa v byte stretávame často a na mnohých miestach. Vzniká samotným pobytom človeka v miestnosti a zvyšuje sa rôznymi aktivitami, ako sú varenie, sprchovanie, sušenie prádla atď. Zvyšujú ju aj izbové rastliny a akváriá. S vlhkosťou sa dá ale bojovať. V našom článku sa dozviete ako na to.

Aké sú škodlivé účinky nadmernej vlhkosti ?

Trvalo nízka alebo príliš vysoká nadmerná vlhkosť môže mať za následok poškodenie nábytku a stien v miestnosti, na ktorých sa vytvárajú rôzne plesne. V niektorých prípadoch môže dokonca dôjsť k odliepaniu tapiet alebo k "vydúvaniu" omietky.Plesne vyvolávajú množstvo alergických reakcií a reumatických ochorení.

Vlhké prostredie je tiež ideálne na množenie roztočov v našej domácnosti. Nesprávna vlhkosť môže tiež narušiť našu psychickú pohodu. Keď je príliš vysoká, naše telo nesprávne vyhodnocuje teplotu a pocitovo vnímame teplotu vyššiu, ako v skutočnosti je. 

Ako nezvyšovať vlhkosť ?

Jednou z chýb je vypínanie kúrenia "na noc" (hlavne v zime). Postačuje znížiť teplotu na 16-18°C. Keď úplne vypneme kúrenie, obvodové múry vychladnú a trvá dlhšie, kým sa opäť zohrejú. Taktiež ma takéto "vypínanie" vplyv aj na zvýšenie vlhkosti v miestnosti.

Neodporúčame umiestňovať na studenú obvodovú stenu nábytok, pretože to znižuje prúdenie vzduchu v miestnosti. Následkom čoho sa môžu na nábytku alebo na stene vytvárať plesne.

Sušenie prádla na radiátoroch, prípadne zakrývanie radiátorov niečím zabraňuje správnej cirkulácii vzduchu a potom sa rada chytá pleseň pri dolnom spojení rámu okna a skla.

Vetrať, vetrať, vetrať!  

Jednoduchý a veľmi účinný spôsob ako znížiť vlhkosť v byte je pravidelne vetrať. Niektorí ľudia vetrajú až keď cítiť pachy a to nie je práve najlepší prístup.

Pravidlá efektívneho vetrania

  • Vetrajte vždy jednorázovo! Ideálne je vetrať tak, že v miestnosti vytvoríte prievan a tým sa opotrebovaný vlhký vzduch rýchlo vymení za studený čerstvý.

  • Vetrajte len chvíľu! Ideálne 1-2 minúty. Ak budete vetrať dlhšie, začnú sa ochladzovať predmety v miestnosti. Predmety a steny totiž akumulujú teplo a keď budete vetrať krátko, rýchlo znova ohrejú vzduch.

  • Vetrajte pravidelne!

Krátkym a účinným vetraním v zime určite nezruinujete svoj rozpočet na teplo. Pretože suchý vzduch sa ohrieva rýchlejšie a lacnejšie ako vlhký.  V zime však nepoužívajte   vetračky a štrbinové polohy okien, ktoré sú prednostne určené na letné nočné vetranie.

Kúpte si vlhkomer alebo meteostanicu s vlhkomerom  

Ideálna vlhkosť v byte sa pohybuje medzi 40-60%. Ako sme už spomínali, je neskoro keď sa vetrá, až keď cítime pachy. Kúpte si do domu vlhkomer alebu meteostanicu s ukazovateľom vlhkosti, ktorá má ešte veľa ďalších funkcií a riaďte sa podľa nich. Hneď ako stúpne vlhkosť nad 60% je načase opäť vyvetrať. Zmenu budete cítiť už za mesiac. 

Odvlhčovače vzduchu  

Na zníženie vlhkosti v miestnosti môžeme použiť aj absorbčené odvlhčovače, ktoré zväčša obsahujú pórovitý materiál so schopnosťou pohlcovať vlhkosť. Rozlišujeme jednorazové a odvhčovače, pri ktorých sa dajú vymieňať náplne. Každá značka ma svoju vlastnú technológiu ako dosiahnuť najlepší výsledok.

Máte vlastné metódy ako sa zbaviť vlhkosti v byte ? Napíšte nám komentár, budeme radi :) 

 

 

 

Diskusia
Pridávať príspevky môže len zaregistrovaný zákazník. PRIHLÁSENIE  /  REGISTRÁCIA

V diskusií nie sú žiadne príspevky.
VYBERTE SI TÉMU
NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY